Digitalisering is overal om ons heen en kunnen we eigenlijk niet meer wegdenken. Door Corona is de digitalisering in een stroomversnelling geraakt. De vraag is niet meer of, maar hoe we verder gaan digitaliseren. Logisch, want het biedt jou als ondernemer veel kansen. Zo kan je door het gebruik van digitale middelen slimmer en efficiënter werken, ben je minder foutgevoelig en behaal je vaak sneller het gewenste resultaat. Super toch?! En nu voel je waarschijnlijk de maar al aankomen… want: cyberdreiging ligt op de loer. Heb jij je daar voldoende tegen gewapend?

1 OP DE 5 ONDERNEMERS SLACHTOFFER VAN CYBERCRIME

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 ondernemers, groot en klein, jaarlijks te maken krijgt met een cyberincident. Ransomware, phishing en identiteitsfraude zijn zomaar wat vormen van cybercrime die enorm veel schade kan toebrengen aan jouw onderneming. Neem bijvoorbeeld een ramsomware aanval. Ongemerkt heb je veel data in je bedrijf, denk aan klantgegevens, gegevens van leveranciers en je personeel. Wanneer jij geen grip hebt op deze data en cybercriminelen de kans geeft je systemen te gijzelen dan is een back-up alleen niet voldoende. Deze criminelen zeggen simpelweg we hebben al je data en zetten dit online als je niet bedrag X betaalt. Als ondernemer moet je dus goed nadenken welke gegevens je opslaat en wat je doet als een ransomware aanval of een andere vorm van cybercrime je overkomt. Besef hoeveel risico je loopt en maak scenario’s.

Risico’s verkleinen doe je al eenvoudig in jouw Microsoft 365 omgeving met een Cloud Backup of e-mailfilter.

  Hybride werken

  VEILIG HYBRIDE WERKEN

  Daarnaast zijn we de laatste jaren steeds meer thuis gaan werken. Het hybride werken is het nieuwe nu. Het gebruik van bijvoorbeeld Microsoft Teams maakt dit ook mogelijk. We zijn online met elkaar verbonden en kunnen gemakkelijk samenwerken. Als ondernemer moet je alleen wel nadenken over het data-delen van medewerkers onderling. Hybride werken betekent namelijk ook dat we meer en meer digitale systemen aan elkaar koppelen en elke aansluiting kan een potentiële ingang betekenen voor een hacker. Heb jij een beleid opgesteld? Weet jij hoe je voor een zo’n veilig mogelijke omgeving zorgt?

  MFA (Multi-factor Authenticatie) is bijvoorbeeld een manier om de kans op een hack te verkleinen.

  NIET ZOMAAR EEN ‘IT-PROBLEEM’

  De technische ontwikkelingen volgen zichzelf in razendsnel tempo op en cybercriminelen bedenken razendsnel nieuwe manieren om ondernemingen aan te vallen. Digitale veiligheid is niet meer vrijblijvend, maar een randvoorwaarde voor goed zakendoen. Het is niet zomaar een ‘IT-probleem’, maar een onderwerp dat een integraal onderdeel moet worden van jouw bedrijfsvoering.

  Niet voor niets heeft Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie onlangs een politiek akkoord bereikt over de ontwerprichtlijn betreffende maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging (de NIS 2). Het doel van de NIS 2 richtlijn is om de Europese Unie weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. De NIS 2 heeft een groter bereik dan zijn voorganger NIS. NIS2 geldt voor ondernemingen die actief zijn in of op het gebied van energie, vervoer, het bankwezen, financiële marktinstellingen, gezondheid, drinkwater, afvalwater, digitale infrastructuur, overheidsdiensten, ruimtevaart, post- en koeriersdiensten, afvalbeheer, chemie, voeding, industrie en digitale aanbieders. Daarnaast richt NIS2 zich niet langer alleen op grote ondernemingen, maar óók op het midden- en kleinbedrijf.

  Los van het feit of de NIS 2 voor jouw bedrijf van toepassing is, zien we dat bedrijven steeds meer aan strengere eisen moeten voldoen op het gebied van digitale veiligheid. Blijf dus niet achterover leunen, maar spring op en kom in actie!

  WIJ STAAN VOOR JE KLAAR

  Natuurlijk staat SPEYK klaar om jou te helpen. We gaan daarom de komende maanden meer kennis delen over Digitale Veiligheid op de werkvloer. Welke vormen van cybercrime zijn er en hoe kan je je er zo goed mogelijk tegen wapenen.

  Wil je direct weten wat SPEYK voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar om samen te zorgen voor een digitaal veilige omgeving voor jou én je personeel!

  Hybride werken

  Gepubliceerd door: 

  Lisanne van de Kuilen

  Campagne & Event Marketeer

  1
  0
  0
  0
  0