Het hebben van betekenisvolle relaties maakt mensen gelukkiger én fysiek gezonder. Dat is de belangrijkste uitkomst van een nu 82 jaar durende Harvard studie, gestart in 1938. En laat dat nu net de afgelopen maanden een uitdaging zijn geweest. Het niet kunnen bezoeken van je moeder in het verzorgingstehuis, het vieren van je bruiloft met z’n tweeën in de achtertuin, het spreken van je collega’s, leerlingen en vrienden via Teams; het hebben van nauwe relaties was en is nog steeds een uitdaging. 

 

Missen van interactie en samenwerken

Bij de start van het nieuwe schooljaar is het goed erbij stil te staan dat je collega’s en leerlingen de interactie en het samenwerken enorm gemist kunnen hebben. We krijgen energie van het elkaar spreken en ontmoeten en deden dat tot begin dit jaar vooral op school. Door de enorme verschuiving van school naar huis en de beperkingen om elkaar live te ontmoeten zijn we de controle een beetje kwijtgeraakt en heeft dit zeker iets met de beleving van geluk gedaan. 

Nieuwe balans; op school en afstandsleren

Als schoolleider kun je je collega’s helpen weer controle te krijgen over de balans tussen werk en privé. Zien we elkaar straks vooral weer op school of regelmatig ook nog op afstand? Hoe dan ook: geef waar mogelijk ruimte aan een andere verdeling. 

School als ontmoetingsplek?

In verschillende omgevingen denken en werken we anders. Misschien wordt de school wel meer de plek waar we elkaar ontmoeten, samenwerken en elkaar bijpraten. Een plek voor creativiteit en interactie. Thuis kan een plek zijn waar je collega’s productief zijn, een focus hebben op hun werk en hun lessen op afstand verzorgen met Teams. 

Belangrijkste vraag: waar levert de aandacht van je collega’s en leerlingen het meeste op? Met voldoende onderzoek, kennis en data kunnen we hiermee in het nieuwe schooljaar vol aan de slag. Gelukkig wel! Lees in lijn met dit onderwerp ook ons blog hoe je de aansluiting vindt met de leerlingen van nu.

Kunnen wij jou helpen bij het faciliteren van goed digitaal onderwijs op school én vanuit huis? Neem gerust eens contact met ons op. 

Hier wil ik graag over in gesprek!
0
0
0
0
0