Wat hebben geïmporteerde Koreaanse biertjes, zere voeten, een hoop technologie, een Amerikaan en oordopjes met elkaar te maken? Normaalgesproken niet heel veel, maar na drie dagen BETT London klinkt het toch wel als een logische combinatie. Woensdagavond 29 maart kwamen wij, Emiel en Katja, rond half 6 aan bij ons hotel in hartje Londen. Even kort opfrissen om vervolgens met onze collega’s Daniele en Marco te gaan eten bij een Koreaans restaurant in de stad.

Je kunt een avond niet beter beginnen dan met wat SPEYK-ers bij elkaar. We hebben heerlijk gegeten en al dit lekkers vervolgens weggespoeld met een paar héél speciale Koreaanse biertjes (die na wat beter op de fles gekeken te hebben uit Rotterdam geïmporteerd bleken te zijn). Het is duidelijk dat onze collega Daniele zijn roeping als tourgids misgelopen is: na het eten heeft hij ons een speciale Sightseeing ‘Londen by Night’ cadeau gedaan. Dat hebben onze voeten geweten!

MISTER X

De volgende dag stond in het teken van de BETT én een bijzondere ontmoeting vanuit SPEYK met de Vice President van Microsoft Education. We stonden vroeg op en blijkbaar hadden ze in het hotel al fijn de verwarming aangeslingerd. Dit klonk ongeveer als de machinekamer van de Titanic. Kwamen die oordopjes die we in onze tassen hadden gestopt toch mooi van pas! Na een heerlijk ontbijtje vlogen we in een moordend tempo, alsof we als Mister X achterna werden gezeten door Scotland Yard, met de Underground van west naar oost.

REFLECTEREN KUN JE LEREN

Op het enorme vloeroppervlak vind je op de BETT naast de grote en bekende namen ook mooie en soms nog kleine parels. Prachtig om te zien dat de markt van technologie voor het onderwijs zo enorm in beweging is en dat er zoveel goede ideeën hun weg naar het onderwijs vinden. Wat we vooral van deze dag meenemen is het inzicht dat technologie de docent voor de klas meer ruimte geeft om aandacht aan de leerling te geven. Hoe gaat het eigenlijk met de leerlingen die les krijgen? En hoe beïnvloed of begeleid je het leerproces van de leerling zo goed als mogelijk?

Een mooi voorbeeld daarvan is het Microsoft Reflect bord. Naast de technologische tool binnen Microsoft Teams is er ook een fysiek bord beschikbaar, waar leerlingen met hun eigen gekozen Avatar op kunnen aangeven hoe ze zich op dat moment voelen.

Door met je smartphone of tablet een foto van dit bord te maken kun je de data laten verwerken en met Microsoft Insights de verbinding leggen met bijvoorbeeld de leerprestaties van de leerling of de gehele groep. Een super tool voor in het primair onderwijs!

DE JACHT OP… 

Ook hebben we een ‘Treasurehunt’ gespeeld dat door een Mie-expert (Denise Brilman) is gemaakt met Seppo. Leuk om te ervaren hoe digitaal en fysiek dan door elkaar heen lopen. En door het wedstrijdelement wordt het allemaal nét iets uitdagender. Bij iedere stand kon je tijdens de ‘Hunt’ een code ophalen door bijvoorbeeld te puzzelen of een medewerker te bevragen en zo liep je een mooie route door de Educatie afdeling van de BETT. We zijn heel wat voor SPEYK bekende scholen en partners tegen gekomen. Zo konden we het in de wandelgangen ook eens over wat andere dingen dan alleen het mooie onderwijs hebben.

MICROSOFT EDUCATION

In de middag heb ik de beursvloer even verlaten om vanuit SPEYK aan te sluiten bij een door Microsoft Education Nederland georganiseerde meeting met Rick Herrmann, Vice President Microsoft Education wereldwijd. Hij was onder andere overgevlogen vanuit de Verenigde Staten om in deze sessie met Nederlandse partners van Microsoft in gesprek te gaan over de manier waarop de dienstverlening aan het Nederlandse onderwijs én de bijbehorende ondersteuning vanuit Microsoft kunnen bijdragen aan goed onderwijs. In de middag sloten wij onze ronde over de beurs af met een presentatie van de IT Manager van Ashton Martin. Een goed verhaal over het samenbrengen van de verschillende expertises, rollen en betrokken teams om samen te komen tot nieuwe technologische hoogstandjes. Natuurlijk werden we hongerig van zoveel nieuwe en inspirerende ontwikkelingen, dus hierna hebben we onze honger gestild aan de South Bank.

ONTBIJT OP BED 

Vrijdagochtend was het tijd voor een ontbijt op bed. Nee sorry: het ontbijt op de BETT, georganiseerd door Dieter Möckelmann van Dieter.nl. Ook hier hebben we weer veel bekende scholen en partners gesproken. Onder het genot van een lekker ontbijt hebben we mooie gesprekken gevoerd over onder andere digitale geletterdheid. Om er vervolgens zoals Katja ook achter te komen dat je soms ver moet reizen om mede-Tukkers voor het eerst live te ontmoeten.

Zo zie je maar weer dat ook zo’n groot evenement als de BETT juist voor verbinding kan zorgen. De meerwaarde zit hem niet alleen in het zien van al die prachtige technologische vernieuwingen en snufjes, maar ook in het nadenken erover en spreken met elkaar over hoe je de kwaliteit van onderwijs kunt verbeteren en het welzijn van leerlingen kunt vergroten.

Wil je weten wat SPEYK voor jou kan betekenen? Of welke Koreaanse/Rotterdamse biertjes we precies hebben gedronken? Stuur mij een bericht op LinkedIn!

Emiel Jansen
ICT Adviseur Onderwijs

Katja van Well
0
0
0
0
0