Hij haalde een 7,2 voor zijn VWO examen Engels. Dat staat gelijk aan het landelijk gemiddelde. Betekent dit dat hij net zo slim is als de mens? We kunnen niet meer om ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie tools heen. Maar wat is het precies en wat kunnen we ermee? 

EEN GESPREKSPARTNER DIE ALTIJD ANTWOORDT

Eind november barste het los; iedereen had het erover. ChatGPT veroverde het internet met zijn snelle antwoorden op alles wat je maar wilt weten. De tool van OpenAI is gebaseerd op een Large Language Model (LLM). Dit betekent dat je een vraag stelt en ChatGPT antwoord met een nieuw gegeneerde tekst. Je kunt ook vervolgvragen stellen omdat de tool jouw gespreksgeschiedenis onthoudt. Het is dus net alsof je een gesprek voert met je collega, maar dan eentje die wel jouw mail binnen een uur beantwoordt. 😉

Wat is dan het verschil met een zoekmachine zoals Google? Het woord ‘zoekmachine’ geeft eigenlijk het antwoord al. Je kunt een vraag aan Google stellen, maar je moet zelf op zoek naar de oplossing. Je opent waarschijnlijk verschillende bronnen en op basis daarvan stel je je antwoord samen. Dit is precies wat ChatGPT doet.  

ChatGPT hoeft de vraag en het antwoord niet eens zelf te begrijpen. De vraag geeft de chatbot een context waarbinnen deze met kansrekening gaat kijken welke woorden erbij passen. Zo vormt hij uiteindelijk zinnen en dat wordt een antwoord. 

    WAAR OF NIET WAAR

    Dat is dus de vraag. De antwoorden die ChatGPT geeft zijn alles behalve transparant, en dus ook niet betrouwbaar. Het is mogelijk om de chatbot te vragen om een bronnenlijst, maar hier staan vaak niet bestaande bronnen tussen. En dit zijn niet eens alle bronnen waarop hij zijn antwoord baseert. 

    Voor wetenschappelijk onderzoek wordt het gebruiken van de tool afgeraden. Los van de willekeurige bronnenlijst blijken er ook vooroordelen in de data te zitten. OpenAI zet menselijke controle in om de ergste onwaarheden en vooroordelen eruit te halen. Wel fijn om te weten dat wij als mens toch nog iets kunnen betekenen! 

    Wist je dat? Er zijn al talloze AI tools online te vinden voor (bijna) alles. De foto hierboven is gemaakt met neural.love!

    DOET CHATGPT HET VEILIG?!

    Moeten we ons zorgen maken over digitale veiligheid in combinatie met ChatGPT? Het korte antwoord is ja. We weten dat de input wordt opgeslagen, maar we weten niet wat ermee gebeurt. Het delen van persoonlijke zaken of vertrouwelijke informatie wordt afgeraden. Dit geldt eigenlijk voor alle tools die je online kunt vinden, niet alleen voor ChatGPT. Je moet dus altijd zelf nadenken over wat je online wilt zetten. 

    Elke goed bedoelde tool kan gebruikt, of misbruikt, worden door cybercriminelen. Zo ook ChatGPT. Blackberry heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat 51% van de IT-professionals denkt dat het minder dan een jaar zal duren voordat ChatGPT wordt ingezet bij een succesvolle cyberaanval. De chatbot kan namelijk ook code schrijven, of hulp bieden. Is de bot dan medeplichtig?  

    Kunstmatige intelligentie tools zoals ChatGPT zetten ons aan het denken over onze werkzaamheden. Maar ook over het creëren van een veilige online omgeving. Eén ding is zeker: je moet altijd zelf blijven nadenken, ook al geeft ChatGPT je een antwoord.  

    Gepubliceerd door: 

    Tienke Bootsma

    Content & Social Media Marketeer

    0
    0
    0
    0
    0