"We zijn sterker als we luisteren en slimmer als we overleggen."

Duidelijkheid wat er van iedereen wordt verwacht, de samenwerking verbeteren, werkplezier bevorderen, draagvlak vergroten voor beslissingen en bij veranderingen en productiviteit verbeteren. Dat is precies wat je bereikt met werkoverleggen. Maar hoe overleg jij het liefst? En jouw team?

Overleggen of  ‘meeten’ zijn en blijven altijd onderdeel van goed samenwerken. De manier waarop we dit doen is zeker onderhevig aan tijd, cultuur en persoonlijke wensen. Ieder mens is uniek dus ook de wensen voor overleg. Eén ding is zeker! We durven meer te experimenteren met andere vormen van overleg. Leuk! Dat betekent namelijk dat we niet meer doen zoals het ‘hoort’, maar dat we nadenken wat nu bij ons past. Hoe overleg jij het liefst en wat werkt voor jou en jouw team?

Overleggen op kantoor
Het blijft belangrijk, elkaar ontmoeten op kantoor of school. Elkaar in het echt zien. Staan er lastige onderwerpen op de agenda? Spelen emoties een rol? Dan is fysiek vergaderen verreweg het meest effectief. Elkaars lichaamstaal zien, reacties peilen, afstemmen van emoties en vooral het aanvoelen hiervan. Allemaal acties die fysiek het beste zijn waar te nemen. Daarom vinden wij, meeten op kantoor, in het echt, hoort erbij!

Wandelend brainstormen
Wandelend overleggen of brainstormen zorgt letterlijk voor een frisse wind en geeft je naast creativiteit ook extra energie. We zitten dagelijks vele uren achter een scherm, dus ook voor jouw gezondheid kan het geen kwaad om een overleg wandelend te doen. Dit kan zowel digitaal als fysiek (samen wandelen met een collega) verfrissend zijn en werken. Niet ieder overleg leent zich hiervoor, dus begin eens met een brainstorm en kijk hoe je je tijdens en na deze manier van overleggen voelt!

De nieuwe generatie meeten: online
Vandaag niet meer weg te denken. “Even Teams-en?”. Het geeft mensen meer vrijheid om te werken én overleggen waar zij willen, we zijn minder kilometers kwijt aan woon-werk verkeer (met alle voordelen die daaruit vloeien) en we leggen sneller contact met collega’s die niet op locatie zijn. Wist je ook dat er veel mogelijkheden zijn om een digitale meeting via Microsoft Teams leuker en effectiever te maken? 

Onze top 5

1. Laat emoties zien door middel van emoticon reacties (reacties > kies optie)

2. Benut de verschillende video layouts, zoals Together Mode (meer opties > maak keuze) en creëer het gevoel alsof je in dezelfde ruimte zit.

3.  Maak Breakout rooms als je met een groter team overlegt en start verschillende discussies in verschillende virtuele meeting ruimtes (Create rooms > Start room)

4. Benut de nieuwste presentatiemogelijkheden als Cameo in Powerpoint. Integreer zo Teams camera feed in jouw presentatie.

5. Met samenwerking annotaties in Microsoft Whiteboard, maakt iedereen in een Teams vergadering snel aantekeningen op een gedeeld scherm, zo handig, leuk en effectief!

Wil je meer digitaal gemak ervaren tijdens jouw werkdag? We overleggen veel in een werkweek. Houd het leuk en effectief. Bespreek wat de beste mix is voor jou persoonlijk, maar ook voor jouw team. Test het uit! Begin eens met een wandelmeeting en inspireer en motiveer jouw collega’s voor meer beweging met je lijf en in je hoofd! Zorg samen voor de beste beleving van jouw werkdag.

Geschreven door: 

Jessica Blijleven

Teamlead Marketing bij SPEYK

 

Jessica

Laatste blogs

0
0
1
0
0