Microsoft is op een missie SharePoint nog verder te moderniseren. De klassieke gebruiker interface van SharePoint werd eind 2002 geïntroduceerd. Vanaf dat moment zijn nieuwe features op het originele fundament geplaatst. Het moderne SharePoint is gebaseerd op een hele nieuwe gebruikerservaring. Een frisse uitstraling, eenvoud, gemak, ontworpen voor mobiel werken en iedereen kan nu een site maken.

Meld je nu nog aan voor de inspiratiesessie SharePoint Modern Pages voor educatie of voor het bedrijfsleven. Meld je hier aan.

We delen in ons blog de 8 belangrijkste (naar onze mening) redenen om over te stappen naar Modern SharePoint. Maar we beginnen even met een hele beknopte uitleg over SharePoint, zodat je de redenen beter kunt plaatsen. Ben je een SharePoint kenner? Scroll dan direct naar de redenen.

SP2

Huis bouwen en inrichten

Een SharePoint intranet komt aan in ‘stukjes’, net als de onderdelen die op een bouwplaats worden geleverd om bijvoorbeeld een huis te bouwen. Met al die verschillende onderdelen moet je het huis gaan bouwen en inrichten. 99% van de mensen kan dit niet zelf en huurt diverse experts in die ervoor gaan zorgen dat het huis gebouwd wordt en ingericht wordt naar hun wensen en eisen. Hier komt natuurlijk een forse investering bij kijken, vooral als je gaat kijken naar het technische gedeelte, wat de meeste mensen niet zelf kunnen. Hier gaan vaak de meeste uren inzitten. Zo zat het met SharePoint ook in elkaar. Microsoft is een aantal jaar geleden op het punt gekomen dat zij dit beter, sneller en mooier wilde faciliteren en dat kan met de technologie van vandaag.

Modern SharePoint pages zijn gebaseerd op een up-to-date web technologie.  Deze moderne pagina’s en sites zorgen ervoor dat SharePoint een plezier is om in te werken. Alles draait om de ervaring van de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan een Communicatiesite. Die kan je nu zelf zonder enige kennis opzetten. Later in dit blog kom ik hier op terug.

SP3

De 8 redenen voor ‘Modern Pages’

Nu de redenen waarom je bij ons blog terecht bent gekomen en waarin je leest waarom wij vinden dat je naar modern pages en sites moet overstappen.

#1 Look & Feel: de eerste grote reden om met Modern pages en sites te gaan werken is toch de uitstraling.  Door de moderne uitstraling, die past bij de wensen van nu, zijn de eindgebruikers blijer met het resultaat.

#2 ‘Mobile friendly’: vandaag de dag werk je op verschillende plekken, met diverse devices. Je zult nu zoveel meer gemak ervaren. Je ziet al jouw gewenste informatie in één overzicht. (Niet meer naar rechts scrollen of verkleinen, omdat je informatie mist).

#3 Sneller, overal: In het ‘klassieke’ SharePoint zijn de meeste pagina’s gemaakt op de server, wat betekent dat je de volledige layout over het netwerk moet versturen. Zo werkte het Web namelijk in 2002. Je creëert zo een knelpunt in de servers en het leidt tot een grote payload in het netwerk. In het moderne SharePoint worden de meeste pagina’s gecreëerd in de web browser. Grote ‘stukken’ van SharePoint (ook de het SharePoint Framework) zijn dus niet op de SharePoint servers opgeslagen. Eigenlijk hoeft zo dus alleen de content van de SharePoint servers af te komen. Tijdswinst dus.

#4 Groepen: het moderne SharePoint wordt ondersteund door Office 365 groups. Het klassieke SharePoint heeft op zichzelf staande sites, wat betekent dat SharePoint lijsten en bibliotheken voor alles werden ingezet. Dat lijkt slim, maar een agenda of discussie hosten in een SharePoint lijst is niet handig. Daardoor zag bijvoorbeeld je SharePoint agenda er ook anders uit dan je Exchange agenda. Nu heb je dus wel een echte Exchange agenda met een gedeelde mailbox, een echte Onenote notebook, en meer, naast de lijsten en bibliotheken.

#5 Flexibele organisatie: het klassieke SharePoint is gebaseerd op site collecties en iedere site collectie heeft een hoofdsite, en kan ook ‘kind’ sites hebben. Deze structuur is inflexibel, en levert veel problemen op wanneer organisaties willen veranderen. De nieuwe structuur is plat met veel ‘single’ site collecties waardoor het een stuk makkelijker is om te moderniseren.

#6 Nieuwe features: Microsoft heeft een aantal gave features gelanceerd die alleen werken in Modern sites, zoals:

  • Site classificaties en labels, zodat gebruikers kunnen zien wanneer ze op een site zitten welke bijvoorbeeld gevoelige informatie bevat.
  • Nieuwe feeds die automatisch links distribueren naar pages in een hub van sites en zo naar de SharePoint Mobile app en homepage gaan.
  • Er zijn heel veel nieuwe web parts die alleen in de Modern pages werken.

# 7 Eenvoudiger te configureren: de nieuwe web parts zijn veel makkelijker en intuïtiever om op te zetten, dan de klassieke variant. Dit komt met name door eigenaardigheden in de oude user interface, die weigerden samen te werken.

#8 Veiliger: De klassieke SharePoint sites draaiden op elk Javascript die je maar wenste. Vandaag de dag kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Daarom zijn Modern sites meer gesloten. Zo zijn er limieten in hoeverre je scripts kunt plaatsen in een site, je kunt niet zomaar een script in een site zetten.

Hoe ga ik naar Modern pages?

De experts van SPEYK kunnen je helpen in de overgang naar Modern pages. Wanneer je een Office 365 subscription hebt kan zelf al beginnen: Ga naar Home en klik op Nieuwe site maken. Je kunt hier vervolgens kiezen tussen een Teamsite en Communicatiesite.

Site maken

Met een Teamsite deel je docs, voer je gesprekken met je team, houd je gebeurtenissen bij, beheer je taken en meer met een site die verbonden is met een Office 365 groep. Met een communicatiesite publiceer je dynamische, prachtige inhoud naar personen in je organisatie om hen op de hoogte te houden en te betrekken bij onderwerpen, gebeurtenissen of projecten. Wij hebben recent een blog geschreven over het maken van een Communicatiesite, waarin een ervaringsdeskundige vertelt hoe je dit aanpakt.

Meld je nu nog aan voor de inspiratiesessie SharePoint Modern Pages voor educatie of voor het bedrijfsleven. Meld je hier aan.

Lees meer Blogs van SPEYK voor kennis en inspiratie over de mogelijkheden van/met Office 365. We delen natuurlijk ook andere ICT gerelateerde ontwikkelingen met je zoals de adoptie van de cloud en digitale dreigingen (cybercrime).

Wist je dat wij twee E-boeken hebben gepubliceerd binnen het thema de digitale transformatie op scholen? Je vindt ze hier!
0
0
0
0
0