We hebben de afgelopen weken gehamerd op digitale veiligheid in het onderwijs. En de eerste versie van het normenkader is eindelijk gepubliceerd! Hierdoor hebben organisaties een richtlijn om samen te werken aan digitaal veilig(er) onderwijs.

Het onderwijs maakt steeds meer gebruik van online lesmateriaal, communicatieplatforms en digitale leeromgevingen. Daarom is digitale veiligheid van cruciaal belang. Het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, de PO-Raad en de VO-raad hebben naast het normenkader, ook een programma gelanceerd om gezamenlijk ervoor te zorgen dat elke leerling kan leren in een digitaal veilige omgeving.  

Het programma “Bit by Bit: Samen voor digitaal veilig onderwijs” duurt vier jaar. Met activiteiten, producten en diensten ondersteunen ze scholen in vier jaar (2023 – 2027) in het nemen van de juiste stappen. Het programma zorgt voor duidelijkheid, kennis en bewustwording, landelijke ondersteuning en juridische borging. Alles natuurlijk stap voor stap, ofwel Bit by Bit. 

NORMENKADER INFORMATIEBEVEILIGING EN PRIVACY FUNDEREND ONDERWIJS

De duidelijkheid wordt voornamelijk geschept met het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy Funderend Onderwijs (IBP FO). Aan de hand van dit normenkader kun je zien hoe je ervoor staat met jouw organisatie. Werk aan de winkel? Er staan ook voorbeeld maatregelen in om je op weg te helpen.  

Bij SPEYK zijn we al aan het hameren op het belang van digitale veiligheid, bijvoorbeeld met onze “Doe jij het veilig?” kennissessie. Bewustwording speelt daarin een grote rol; veiligheidsbewustzijn in het normenkader. Begrijpen waarom je iets doet is net zo belangrijk als het daadwerkelijk uitvoeren.  

Om maar een voorbeeld te noemen: Identity & access management (IAM). Hiermee bedoelen ze het beheren van de logische toegang tot informatie, informatiediensten en externe koppelingen. Logische toegang betekent de toegang tot systemen. Het is van belang dat je bepaalt welke gebruikers en rollen toegang hebben, en dat je deze toegangsrechten doorvoert. Zo voorkom je dat de ‘verkeerde’ mensen bij belangrijke informatie kunnen.  Meer lezen over het normenkader? Download het volledige document hieronder!

Wil je samen met ons kijken hoe jouw organisatie ervoor staat? Stuur mij een bericht op LinkedIn!

Tienke Bootsma
Content & Social Media Marketeer

Katja van Well
0
0
0
0
0