De tijd van ‘kopiëren plakken’ is voorbij

Het gebeurt overal, op de basisschool en op de universiteit. Het overnemen van teksten om een eigen werkstuk te vullen met informatie. Dankzij Artificial Intelligence (AI) wordt het steeds makkelijker om overeenkomsten in ingeleverde teksten te herkennen. Met Turnitin kan een docent snel ontdekken of er plagiaat is gepleegd.

Als docent kom je regelmatig zinnen in proefwerken of werkstukken tegen die je bekend voorkomen. Natuurlijk is het bij sommige opdrachten en vragen onvermijdelijk dat leerlingen of studenten antwoorden geven die erg op elkaar lijken. Vroeger had de docent een scherp oog nodig om te ontdekken dat een leerling valsgespeeld had. 

Plagiaat ondermijnt ontwikkeling
Een van de belangrijkste redenen waarom plagiaat verboden is, is het belang van academische integriteit. Niet alleen is het oneerlijk om andermans werk als eigen werk te presenteren, het ondermijnt ook de eigen ontwikkeling. Door de verplichting origineel werk in te leveren worden leerlingen gedwongen om zelfstandig en kritisch na te denken en hun schrijfvaardigheid aan te scherpen.

Turnitin ontmaskert plagiaat
De plagiaatscanner Turnitin is een tool waarin de geüploade opdracht wordt vergeleken met miljarden documenten, waaronder webpagina’s, wetenschappelijke boeken en tijdschriften, werkstukken van andere studenten en meer. Turnitin heeft een enorme database en biedt docenten de mogelijkheid om persoonlijke feedback te geven en om te vergelijken met andere papers of bronnen. Wanneer de tool een overeenkomst vindt tussen een werkstuk en een andere bron, dan wordt dit weergegeven in het rapport.

Het is nu mogelijk om Turnitin op te nemen in jouw Teams omgeving. Hiermee controleer je dus eenvoudig of jouw leerlingen plagiaat hebben gepleegd. Ons onderwijsteam staat voor jou klaar om meer te vertellen over deze oplossing. Stuur ons een berichtje en dan helpen wij jou graag verder!

Neem contact met ons op
0
0
0
0
0