Docenten, de helden in het klaslokaal én daarbuiten. Als docent vervul je meerdere rollen zoals die van gastheer, leercoach, didacticus en pedagoog. Een veelzijdige en belangrijke taak om de leerlingen te voorzien van het beste onderwijs vandaag en morgen. Daarom gaan wij een lange reeks aan met tips delen de komende tijd om meer te halen uit Microsoft 365, Teams en andere handige leerhulpmiddelen. Samen voor het beste onderwijs voor ieder kind!

In dit blog laten wij je zien hoe je eenvoudig een quiz kunt maken in Microsoft Forms. Deze tip draait om voorkennis activeren door formatief handelen. Scroll naar beneden om te zien waarom en hoe je een quiz maakt.

Waarom deze tip?

Een quiz in Forms is snel gemaakt en kun je snel delen met de klas. Gebruik deze functie om de voorkennis van leerlingen te activeren aan het begin van een les bijvoorbeeld. Je kunt vragen maken en de juiste antwoorden bepalen. Na het invullen van de toets kunnen leerlingen direct zien welke vragen zij goed of fout hadden. Hierdoor zijn zij bezig met de lesstof, maar op een interactieve manier. Dit is onderdeel van het formatief handelen. 

Hoe toepassen?

De volgende stappen kun je nemen om een quiz te maken in Microsoft Forms.

1. Ga naar Microsoft Forms en klik op het pijltje naast ‘Nieuw formulier’, hier zie je de optie om een nieuwe quiz te maken.

2. Vul het formulier in met vragen en antwoorden. Wellicht heb je wel vaker formulieren opgesteld. Dat kan bij deze functie ook precies zo, maar nu kun je bepalen welke antwoorden juist zijn en er punten aan hangen wanneer iemand het juiste antwoord aanklikt. 

Waarin deze functie verschilt zijn ook de extra instellingen die je kunt kiezen bij het maken van een quiz. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om aan- of uit te schakelen dat leerlingen direct hun resultaten zien. 

“Psst… het antwoord op vraag 6 is Amsterdam!”

Afkijken is verleden tijd. Om te voorkomen dat leerlingen antwoorden van elkaar overnemen en dus niet zelf de quiz invullen kun je ervoor kiezen om de vragen in willekeurige volgorde weer te geven.

3. Na het opstellen van de quiz kun je via een URL de quiz delen met de klas. De magie zit in het uitproberen van deze tools. Terwijl je erdoorheen klikt leer je al nieuwe kanten kennen van tools die je elke dag gebruikt! Succes met het maken van quizzen speciaal voor jouw klassen.

Binnenkort weer een nieuwe tip voor de helden in het onderwijs. Heb je hier vragen over of wil je een onderwerp aandragen voor een nieuwe tip? Laat het ons weten via de button hieronder.

Ik heb een vraag of opmerking!

Geschreven door: 

Aldo de Beunje

Business Consultant

 

 

Greg Priem

Strategisch Onderwijs Consultant

 

0
0
1
0
0