Docenten, de helden in het klaslokaal én daarbuiten. Als docent vervul je meerdere rollen zoals die van gastheer, leercoach, didacticus en pedagoog. Een veelzijdige en belangrijke taak om de leerlingen te voorzien van het beste onderwijs vandaag en morgen. Daarom gaan wij een lange reeks aan met tips delen de komende tijd om meer te halen uit Microsoft 365, Teams en andere handige leerhulpmiddelen. Samen voor het beste onderwijs voor ieder kind!

In dit blog laten wij je zien hoe je leerlingen kunt laten reflecteren door middel van Microsoft Reflect. Deze tip draait om het ontwikkelen van de sociaal-emotionele kant van de leerling en het formatief handelen in de (online) klas.

Waarom deze tip?

Help leerlingen hun emoties te herkennen en erdoor te navigeren door regelmatig de gelegenheid te bieden om te delen en gehoord te worden. Reflect helpt de emotionele woordenschat van leerlingen te verbreden en empathie voor hun leeftijdsgenoten te vergroten, terwijl het ook waardevolle feedback geeft aan docenten voor een gezonde klasgemeenschap.

Onderzoek toont aan dat expliciet aanleren van sociale en emotionele vaardigheden de academische en gedragsprestaties van studenten verbetert en levenslange positieve effecten heeft. Reflect is ontworpen om docenten te ondersteunen bij het toevoegen van sociaal en emotioneel leren aan hun toch al drukke routine.

Hoe toepassen?

De volgende stappen kun je nemen om een vraag toe te voegen via Microsoft Reflect.

1. Ga naar Microsoft Teams en klik in een Team bij Posts op ‘Nieuw gesprek’.

2. Klik vervolgens op de drie puntjes om Reflect toe te voegen.

3.

Vraag: In het bovenste veld kun je een vraag selecteren.
Privacy: Daarna kun je de privacy bepalen en ervoor kiezen of jij alleen als docent de resultaten ziet of ook de leerlingen.
Duur: Hier bepaal je hoe lang de vraag openstaat voor antwoorden.

4. Na het verzenden van de vraag kunnen leerlingen klikken op een emoji en hier een woord aan koppelen, een emotie. Zie hieronder een voorbeeld in het Engels.

5. Als docent zie jij in één overzicht alle antwoorden en de antwoorden die in het verleden zijn gegeven.

Studenten zien alleen hun eigen reflecties in de app. Docenten zien de naam en reflectie. Klasgenoten zien geen namen  die aan reflecties zijn gekoppeld.

Situaties waarin je Reflect kunt toepassen:

  • In je rol als gastheer/gastvrouw: hoe voel je je vandaag? Laat leerlingen voordat de les begint de vraag invullen zodat jij een beeld hebt van de gemoedstoestand van de klas.
  • Snelle vraag stellen aan de klas zoals: heb ik dit goed uitgelegd? Geeft ruimte voor reflectie en verdieping. Het is tevens een veilige manier van communiceren voor leerlingen die niet snel durven te praten. 
  • Beoordelen van andere leerlingen, bijvoorbeeld na een presentatie. Dit wordt ook wel peer feedback genoemd en is onderdeel van het formatief handelen.

Binnenkort weer een nieuwe tip voor de helden in het onderwijs. Heb je hier vragen over of wil je een onderwerp aandragen voor een nieuwe tip? Laat het ons weten via de button hieronder.

Ik heb een vraag of opmerking!

Geschreven door: 

Aldo de Beunje

Business Consultant

 

 

Greg Priem

Strategisch Onderwijs Consultant

 

0
0
0
0
0