SPEYK-er aan het woord

Aran | Sales Manager

Profielfoto Aran

Zodra je ons pand binnenloopt, merk je het meestal direct: hij is er. Zijn lach weerklinkt letterlijk door het gehele pand. Een man met een energielevel waar je U tegen zegt. Vertel hem vooral niet wat hij níét moet doen, want dan is de kans groot dat hij het juist wél doet. Eentje die snel een doel stelt en het dan ook gewoon doet. Hij functioneert prima zonder zijn kleine linker teen, maar daarover later meer…  In deze editie van SPEYK-ers aan het woord geven we het podium aan Aran, onze enthousiaste en gedreven Sales Manager!

Aran met zijn gezin in Zwitserland

Die linker teen, hoe zit dat?

Ja, die vraag zullen we maar gelijk beantwoorden. Aran is opgegroeid in het kleine dorpje Driel, vlak bij Arnhem. Hij is daar opgegroeid met zijn broer die, helaas voor hem, iets te enthousiast het gras kon maaien vroeger. Ai…

Alleen met zijn broer was hij zelden, want het huis stond regelmatig open voor pleegkinderen. Soms voor even, soms voor een langere tijd – en uiteindelijk zelfs voor altijd. Aran zegt dan ook met trots dat hij niet alleen een broer heeft, maar ook twee zussen. Beide uit Iran afkomstig, maar al op jonge leeftijd opgevangen in het gezin Franssen.

“Naast dat we vaak pleegkinderen in huis hadden, waren mijn ouders ook in hun werk dagelijks met jeugdzorg bezig,” vertelt Aran. “Mijn vader was jarenlang directeur van een organisatie die uit huis geplaatste kinderen een thuis bood. Voor mij en mijn broer was het vanzelfsprekend dat er altijd andere kinderen om ons heen waren. Als ik daar nu op terugkijk, voel ik een enorme trots op wat mijn ouders allemaal hebben gedaan. En dit was nog maar een deel van hun inzet.”

Van sax naar sales

Aran kijkt terug op een fijne jeugd. Na de basisschool start hij aan de havo in Arnhem, waar hij Vera ontmoet – met wie hij twee kinderen kreeg, Tess en Finn, en nog altijd gelukkig samen is. Tijdens deze periode blijkt hij over best wat muzikale genen te beschikken en combineert hij de havo met de vooropleiding aan het conservatorium. Hij speelt saxofoon – en niet onverdienstelijk. Sterker nog: hij wordt toegelaten aan het conservatorium zelf. Toch merkt hij al snel dat het niet de juiste plek voor hem is. Hij besluit de opleiding achter zich te laten en tijdelijk fulltime te gaan werken bij zijn bijbaan – op zoek naar iets dat écht bij hem past.

“Destijds werkte ik een paar uurtjes bij PC International, een winkel die computers en aanverwante apparatuur verkocht. Toen ik stopte met het conservatorium, ben ik daar tijdelijk fulltime aan de slag gegaan. Niet veel later begon ik aan de studie Hogere Informatica aan de HAN. Maar ook dat bleek geen match. Al snel merkte ik dat ik werd opgeleid voor een baan waarbij je de hele dag achter een computer zit – en dat past niet bij mij. Dus stopte ik met de studie en klopte opnieuw aan bij PC International. Gelukkig kon ik weer terugkomen, al was het dit keer niet op de locatie in Arnhem, maar in Amersfoort.

Niet veel later werd PC International overgenomen door Paradigit. Daar kreeg ik de kans om de leiding te nemen over de vestiging in Amersfoort. Deze locatie groeide van 6 naar 25 medewerkers en een paar jaar later kreeg ik ook de vestiging in Utrecht onder mijn hoede.”

Vakantie? Op naar Noord-Holland!

Dat ondernemen heeft hij niet van een vreemde. Toen hij jong was, kwamen zijn ouders met een bijzonder plan. Naast hun inzet voor pleegzorg wilden ze ook iets betekenen voor thuiswonende jongeren met een verstandelijke beperking. Ze begonnen met het organiseren van vakanties in Noord-Holland, speciaal gericht op deze doelgroep. Al snel haakte een buitensportbedrijf aan, en samen boden ze actieve programma’s vol sportieve uitdagingen: klimmen, abseilen, speleologie, varen – het kon allemaal. Aran weet niet beter dan dat zijn vakantie in Noord-Holland was met heel veel andere kinderen. Het initiatief groeide gestaag en breidde zich uit naar meerdere locaties, zelfs tot over de grens, met vakanties in onder andere België en Zwitserland.

“Eerst ging ik als kind gewoon mee, maar naarmate ik ouder werd, kreeg ik ook een bijbaan bij het buitensportbedrijf. Ik ging mee als begeleider en heb in die tijd ontzettend veel geleerd. Jongeren met een verstandelijke beperking zien er net zo uit als jij en ik, maar vragen om een andere benadering en manier van communiceren. Al besefte ik ook: eigenlijk geldt dat voor iedereen.

Doordat ik met zoveel verschillende mensen heb gewerkt, heb ik geleerd om snel te schakelen en goed aan te voelen wat je wel of juist beter niet kunt zeggen. Die ervaring neem ik nog elke dag mee – ook in mijn werk bij SPEYK.”

Geen strak uitgedacht plan, maar gewoon doen

Dat de vestiging van Paradigit in Amersfoort uitgroeide tot een team van zo’n 25 man, was niet te danken aan een strak uitgedacht plan. “Gewoon boerenverstand gebruiken en doen,” zoals Aran het zelf zegt. In die periode leerde hij echt wat werken is. Pauzes? Nauwelijks. Gewoon doorgaan.

Wat het extra bijzonder maakt: veel van die collega’s spreekt hij vandaag de dag nog steeds. Het zijn echte vrienden geworden.

Na een aantal jaar in de retail besloot Aran een nieuwe stap te zetten. Hij ging aan de slag als accountmanager bij Simac Onderwijs, waar hij verantwoordelijk werd voor het relatiebeheer van Somtoday. Het was zijn eerste kennismaking met de onderwijswereld.

“Bij Somtoday heb ik ontzettend veel geleerd over hoe het onderwijs écht werkt,” vertelt Aran. “Je denkt dat je weet hoe het eraan toegaat, omdat je zelf op school hebt gezeten. Maar pas als je achter de schermen meekijkt, zie je hoeveel processen en activiteiten er spelen. Het is een branche die me nog steeds weet te verrassen.”

Bijna 10 jaar een SPEYK-er

Die ervaring kwam goed van pas toen hij een aantal jaar later door Erwin gevraagd werd te komen werken bij SPEYK. Nu, bijna 10 jaar later, zijn zowel Aran als SPEYK flink gegroeid. In zijn huidige rol is hij verantwoordelijk voor de gehele Sales-afdeling.

“Voor mij hoeft het niet precies vast te liggen waar ik morgen ben – dat houdt het juist spannend en uitdagend. En precies die uitdaging biedt deze rol mij elke dag opnieuw. Wat ik mooi vind aan SPEYK, is dat we continu meebewegen met de markt. Neem de rol van transitiemanager: die bestond een paar jaar geleden nog niet, maar is ontstaan doordat de markt erom vroeg. Daar spelen we direct op in.”

De mensen, de organisatie en de fijne sfeer op kantoor heeft ervoor gezorgd dat hij al bijna 10 jaar bij SPEYK werkt. En dat worden er meer als het aan hem ligt.

Aran aan het parapente

BBN’ER – BIJNA BEKENDE NEDERLANDER

Aran kan enorm genieten van zijn wekelijkse uitstapje met vriendin en twee kinderen naar de markt. Hij is daar een graag geziene gast en kent daar bijna iedereen. Hier koopt hij zijn verse ingrediënten om heerlijk mee te koken, want dat is zijn passie. Niet voor niets heeft hij een grote bijdrage gehad in het SPEYK Kookboek. Naast koken is hij een fanatieke Formule 1 supporter, tennist hij wekelijks, is hij meerdere keren per jaar op de latten te vinden in de Zwitserse bergen én hij kan tot in de late uurtjes gamen.

Zijn allergrootste wens? We laten het hem zelf vertellen:

“Een aantal jaar geleden heb ik in Italië mijn eerste parapente (paragliden) brevet gehaald. Dat was zo ontzettend gaaf! Die wil ik graag uitbreiden zodat ik zelfstandig in Nederland en het buitenland kan gaan vliegen“.

De vrijheid die hij in de lucht ervaart en zo ontzettend mooi en prettig vindt is eigenlijk wel een rode draad in wie hij is. We leven vandaag, en morgen zien we wel weer.

SPEYK-er gezocht

HEB JIJ DE INGREDIËNTEN VAN EEN SPEYK-ER?

Als SPEYK-er durf, doe, val en sta je weer op. Wij zijn onszelf, hebben respect en helpen elkaar. Samen werken we aan het creëren van de beste digitale werk- en leerbeleving voor iedereen! 

Werken bij SPEYK
Man met hond