Kennis & inspiratie

Microsoft Ignite 2023 | de highlights.

Op 15 en 16 november was het dan zover; Microsoft Ignite 2023. Dit jaarlijkse evenement is een must voor IT-professionals die op de hoogte willen blijven van de nieuwste ontwikkelingen van Microsoft. Een aantal SPEYK-ers van het Productivity en Foundation team waren online aanwezig. In dit blog deel ik graag de meest relevante aankondigingen die Microsoft heeft gedaan.

Mensen kijkend naar scherm

THEMA MICROSOFT IGNITE

Het overkoepelende thema voor de Ignite van dit jaar is hoe we onze klanten optimaal kunnen meenemen in het tijdperk van AI. In 2023 zijn we getuige van een geheel nieuwe manieren van werken door technologische vooruitgang. Op de Ignite heeft Microsoft laten zien welke innovatieve, efficiënte en veilige oplossingen er zijn en eraan komen. In dit blog vertel ik graag meer over de belangrijkste thema’s die aan bod kwamen:

 

 • Kunstmatige intelligentie (AI)
 • Cloud computing
 • Hybride werk

AI-TRANSFORMATIE

AI was een belangrijk thema tijdens Ignite 2023. Microsoft kondigde een aantal nieuwe AI-gerelateerde producten en diensten aan, waaronder:

 

 • Microsoft Azure Cobalt, een nieuwe CPU die speciaal is ontworpen voor AI-workloads. Azure Cobalt is een 64-bits CPU met een prestatieverbetering van 20% ten opzichte van de huidige generatie Azure-CPU’s. Deze verbetering maakt het mogelijk om AI-toepassingen sneller en efficiënter te laten draaien.
 • Copilot, een AI-assistent die werknemers helpt bij het uitvoeren van taken. Copilot gebruikt machine learning om suggesties te doen voor code, tekst en andere inhoud. Dit kan werknemers helpen om hun productiviteit te verbeteren en fouten te voorkomen. Copilot wordt aan meerdere onderdelen toegevoegd waaronder Teams, Office365. Wel is hiervoor een E3 of E5 licentie nodig en is het op dit moment alleen beschikbaar in het Engels.
 • Microsoft Cloud for AI, een verzameling AI-services die organisaties helpen om AI te implementeren en te beheren. Cloud for AI biedt een breed scala aan services, waaronder machine learning, natuurlijke taalverwerking en computervisie.
Copilot

 

Vooral de implementatie van Copilot binnen diverse onderdelen van de suite is erg interessant. Waanzinnig om te zien hoe makkelijk Copilot een samenvatting maakt van een document, maar ook in staat is om snel en makkelijk vragen te beantwoorden. Mede door uitgebreide koppelingen naar, de binnen de organisatie gebruikte software, kan hij ook nog eens beschikken over de juiste informatie. Denk bijvoorbeeld aan een lijst met top 10 klanten van de laatste 3 maanden.

Benieuwd naar meer over Copilot? Lees het blog van collega Jessica Blijleven. We laten je zien hoe je jouw creativiteit, productiviteit en vaardigheden kunt gaan verbeteren door Microsoft 365 Copilot.

Blog Copilot

CLOUD COMPUTING

Cloud computing was een ander belangrijk thema tijdens Ignite 2023. Microsoft kondigde een aantal nieuwe cloud-gerelateerde producten en diensten aan, waaronder:

 • Microsoft Azure Arc, een nieuwe service die hybride cloud-omgevingen vereenvoudigt. Azure Arc maakt het mogelijk om Azure-services te implementeren op on-premises infrastructuur. Dit kan organisaties helpen om hun cloud-investeringen te beschermen en te optimaliseren.
 • Microsoft Azure Synapse Link, een nieuwe service die het mogelijk maakt om data uit on-premises en cloud-bronnen te combineren. Azure Synapse Link kan worden gebruikt om datastromen te integreren en te analyseren. Dit kan organisaties helpen om betere inzichten te verkrijgen in hun data.
 • Microsoft Azure Durable Functions, een nieuwe functie-as-a-service-oplossing voor het bouwen van robuuste en schaalbare applicaties. Azure Durable Functions biedt een geautomatiseerde manier om applicaties te bouwen die kunnen omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Dit kan organisaties helpen om hun applicaties betrouwbaarder te maken.

Ondanks dat we zeker niet alle technieken dagelijks inzetten is het toch erg interessant om te zien welke kant Microsoft opgaat met de diverse producten, en straks met elkaar te bepalen hoe we deze kunnen toepassen bij onze diverse klanten in zowel het onderwijs als bedrijfsleven.

HYBRIDE WERKEN

Hybride werk is een steeds belangrijker wordend thema voor bedrijven. Microsoft kondigde een aantal nieuwe hybride werk-gerelateerde producten en diensten aan, waaronder:

 

 • Microsoft Teams Rooms, een nieuwe oplossing voor het bouwen van vergaderruimten die zijn ontworpen voor hybride werk. Teams Rooms biedt een geïntegreerde oplossing voor videoconferenties, presentaties en samenwerking.
 • Microsoft Viva Connections, een nieuwe service die werknemers helpt om verbonden te blijven met elkaar en met hun organisatie. Viva Connections biedt een centrale plek voor werknemers om nieuws, informatie en evenementen te vinden.
 • Microsoft Viva Insights, een nieuwe service die werknemers helpt om hun productiviteit en welzijn te verbeteren. Viva Insights biedt werknemers inzicht in hun werkgewoonten en biedt suggesties voor verbetering.

Leuk om te zien hoe je elkaar kunt ontmoeten in een virtuele wereld met je eigen avatar, kan me voorstellen dat dat een geheel andere dynamiek aan een gesprek geeft.

Viva Insights geeft persoonlijke inzichten in je werkgewoontes en kan je helpen om bijvoorbeeld regelmatig pauzes of mindfulness momenten te plannen op je werkdag. Benieuwd hoe? Onze collega Katja van Well heeft er onlangs een mooi blog over geschreven!

Blog over Viva Insights

CONCLUSIE

Microsoft Ignite 2023 was een succesvol evenement dat IT-professionals van over de hele wereld samenbracht. In het verleden volgden diverse collega’s individueel al wel diverse sessies, maar samen maakt alles leuker.

Het evenement was rijk aan informatie over de nieuwste ontwikkelingen van Microsoft. Uiteindelijk begint het echte werk nu pas, nadenken over hoe we alle ontwikkelingen kunnen inzetten bij onze klanten. Waar ligt nu precies de toegevoegde waarde van Copilot, waarbij enerzijds de techniek natuurlijk heel interessant is, maar ook de kosten behoorlijk kunnen oplopen.

Maar dat Copilot / AI een belangrijk onderdeel wordt van ons werkende leven is wel duidelijk, sterker nog een gedeelte van deze blog is geschreven door AI 😊. Gelukkig zien we dan ook direct dat de menselijke toegevoegde waarde nog behoorlijk aanwezig is, anders was het een heel saai blog geworden.

Geschreven door Joost van Mourik

Up-to-date blijven

Komende tijd gaan we in diverse teams aan de slag. We kijken uit naar alle nieuwe ontwikkelingen en nemen jullie hier graag in mee. Heb je een vraag? Laat het me weten!

Contact
Joost in beeld