OneDrive heeft een update gehad! Heb je er nog niks van gemerkt? Dat kan komen omdat je vanuit de geïnstalleerde versie van OneDrive werkt of via jouw verkenner. Wanneer je in OneDrive online werkt (via office.com) zie je direct dat er het een en ander veranderd is. De update is erop gericht om minder tijd te besteden aan het zoeken naar het juiste bestand. Klinkt goed, maar welke functionaliteiten zijn dit nou eigenlijk en waarom is het handig?  

DE NIEUWE STARTPAGINA

Wanneer je OneDrive opent kom je op een geheel vernieuwde startpagina. Deze doet een beetje denken aan de homepagina van Microsoft 365, maar deze is speciaal voor jou en geeft een overzicht van jouw bestanden. 

Bovenin zie je gepersonaliseerde AI-aangestuurde bestandsaanbevelingen. De aanbevelingen zijn gebaseerd op vaak openen, op basis van een agendagebeurtenissen of een bestand waarin je recent hebt (samen)gewerkt. Iedere keer wanneer je deze pagina bezoekt zullen de aanbevelingen er dus weer anders uitzien. Daaronder vind je alle recente bestanden waarin gewerkt is. Dat kan een privébestand zijn, maar ook een (met jou) gedeeld bestand. Met de zoekbalk erboven kan je gemakkelijk filteren op het soort bestand of op naam van een persoon.

FILTEREN IN BESTANDEN

Wanneer je klikt op ‘Mijn bestanden’ zie je de oude vertrouwde weergave van jouw mappen- en bestandsstructuur. Fun fact: je kunt de mappen verschillende kleuren geven. Leuk, maar ook functioneel wanneer je afspreekt dat bijvoorbeeld lesmateriaal of materiaal van een bepaalde klant in een paarse map zit. Op SharePoint en Teams kan je dezelfde kleuren aanhouden voor meer structuur voor de eindgebruiker.

Onder ‘Gedeeld’ vind je alle gedeelde bestanden , waarbij je makkelijk kan switchen tussen bestanden die jij hebt gedeeld en bestanden die met jou zijn gedeeld.

Onder ‘Favorieten’ vind je alle bestanden die jij met een ster favoriet hebt gemaakt. Zo maak je zelf een handig overzicht van bestanden.

Onder ‘Personen’ vind je alle bestanden die een persoon met jou heeft gedeeld.

Onder ‘Vergaderingen’ vind je alle opnames, maar ook bestanden die zijn gedeeld tijdens een vergadering. Nooit meer zoeken naar een opname in de vergaderchat! 😊

OFFLINE WERKEN IN BESTANDEN

Bestanden bekijken, sorteren, hernoemen, verplaatsen, kopiëren en verwijderen, zelfs zonder internettoegang  Het kan handig zijn wanneer je ergens werkt met een openbare WiFi of omdat je onderweg bent. In OneDrive kan je aangeven dat een bestand altijd beschibaar moet zijn op dit apparaat. Let op: de wijzigingen worden pas gesynchroniseerd op het moment dat je wel internettoegang hebt. Daar kleven ook nadelen aan, zoals conflicterende wijzigingen wanneer je samenwerkt in een document.

TOEGANG TOT GEDEELDE BESTANDEN VAN SHAREPOINT EN TEAMS

OneDrive is nu ook de plek waarin bestanden staan die met jou gedeeld zijn vanuit Sharepoint en Teams via ‘Snelle toegang’. Sommige gebruikers werken graag vanuit de verkenner, waarbij je dus ook het risico loopt op synchronisatieproblemen. Dit kan je voorkomen door vanaf OneDrive online te gaan werken. Zou dit voor jou een goed alternatief zijn?

Wil je meer doen met OneDrive binnen jouw organisatie? Dan moet iedereen goed op de hoogte zijn van alle nieuwe functionaliteiten, met de nodige ondersteuning bij deze nieuwe manier van werken. Soms is de oude manier van werken niet eens helder afgesproken. Hoe pak je dit aan?

Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee!


Katja van Well
Strategisch Onderwijs Adviseur

Katja van Well
0
0
0
1
0