NIS2 is uitgesteld. In dit geval komt van uitstel geen afstel, maar het geeft je wel ruimte. Je hebt nu de tijd om door te pakken! Al eerder deelden we hoe je kunt beginnen met NIS2 door de basismaatregelen op orde te brengen. Al die punten lijken over het zakelijke leven te gaan. Met de nadruk op lijken. Want NIS2 raakt ook je privéleven. Oftewel: meer reden om aan de slag te gaan!

NIS2 uitgesteld

Eerder zou NIS2, de opvolger van NIS, ingaan vanaf oktober 2024. Als bedrijf in een specifieke sector van een specifieke grootte, hoor je een bepaalde set maatregelen, standaarden en procedures aan te houden. In 2024 ben je het nog niet verplicht. Naar verwachting in 2025 wel. Dat lijkt nog ver weg, maar zoals we allemaal weten, gaat de tijd snel. Ook als het gaat om informatiebeveiliging.

Hoe raakt NIS2 je privéleven?

Ongelukje schuilt achter het toetsenbord

Denk eens over het volgende na. Je komt thuis na een dag werken. Je hebt wat je had bedacht om voor vandaag af te maken, niet afgekregen. Terwijl je partner het avondeten voorbereidt, klap je de laptop nog even open en werk je ondertussen je to-do-lijst af. Ook je kinderen komen thuis. Terwijl je met de ene koter even tikkertje speelt, duikt de ander achter je laptop. “Nog even wat mailen naar de leraar, hoor!”. Een klein ongelukje – met in dit geval grote gevolgen – kan zich achter het toetsenbord schuilhouden. Per ongeluk verstuurt je zoon bedrijfsinformatie naar zijn leraar. Wat moet je nu doen om het op de juiste manier af te handelen?

Regie op NIS2 met SPEYK

Krijg grip en regie op NIS2

Geen idee wat je te doen staat bij een onvoorziene en onbedoelde datalek? Ga dan eens in gesprek met één van onze transitiemanagers. En krijg samen met ons regie en grip op NIS2.

Dat gebeurt mij niet

Soms hoor je de grootste horrorverhalen. Over hackers, datalekken, onbeveiligde informatie, aangeklaagde medewerkers, boze klanten die in hun recht staan, gelekte persoonsgegevens. Bedrijven die hun zaken niet op orde hadden, getroffen werden door onethische hackers en die voor het ontbreken van de juiste beveiliging opdraaien. En dan hebben we het niet over een paar duizend euro. Nee, we hebben het over duizenden, misschien zelfs miljoenen aan schadeclaims. Je denkt misschien: dat gebeurt mij niet. Maar wat als je het wel gebeurt? Ben je daarop voorbereid? Gun jezelf een goede nachtrust, en start met de basismaatregelen van NIS2.

Andermans leven

Als je werkt in een bedrijf waar je verantwoordelijk bent voor de IT, heb je in een zekere mate zeggenschap over de manier van werken van je collega’s. Ook hun leven kan dus geraakt worden door NIS2. Een veranderende werkwijze, andere manier van informatie benaderen en delen… Door je nu al voor te bereiden op de procedures, maatregelen en standaarden, creëer je binnen je organisatie draagvlak voor de nieuwe werkwijzen. Dat doe je met een proces waarbij je meerdere lagen uit de organisatie betrekt, zodat er een zachte landing ontstaat. Voor iedereen binnen de organisatie! Onze transitiemanagers en adoptieconsultants kunnen je helpen om deze procedures, maatregelen en standaarden in jouw organisatie onder de aandacht te brengen en te implementeren.

Grip en regie op NIS2

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Ondanks dat het uitgesteld is, komt NIS2 eraan. Het is hoogtijd om er iets mee te doen. Het is dan ook niet voor niets dat we hier meerdere blogposts over geschreven hebben. Lees hieronder verder, of kom direct in actie en plan een gratis startgesprek.

NIS2 uitgelicht

NIS2… En nu?

De NIS2-richtlijn reguleert bedrijven en overheden op het gebied van cyber- en informatiebeveiliging. De richtlijn wordt vertaald in nationale uitvoeringsbesluiten en fungeert als bindende wet: bedrijven en organisaties die binnen de reikwijdte vallen, moeten voldoen aan de vereisten. Gaat NIS2 ook voor jouw organisatie gelden?

Lees meer over NIS2

Vacature Teamlead Beheer

NIS2 podcast

NIS2 is uitgesteld. Maar komt van uitstel afstel? Wat ons betreft niet! Sterker nog, de digitale dreiging groeit. En dat betekent dat je als bedrijf kwetsbaar bent. SPEYK-ers Han en Olaf vertellen je meer over de NIS2-richtlijn in deze podcast. Wat betekent NIS2 voor jouw bedrijf? 

Beluister de podcast

0
0
0
0
0