Kennis & inspiratie

Terugblik Girls’ Day 2024 bij SPEYK.

15 april 2024 – Leestijd 3 minuten

Op donderdag 11 april was het zover; de allereerste Girls’ Day bij SPEYK. Het concept Girls’ Day is daarentegen niet nieuw. Dit initiatief van VHTO wordt jaarlijks georganiseerd. Bedrijven in de – tot nu toe – door mannen gedomineerde sectoren, openen elk jaar hun deuren voor jonge, vrouwelijke scholieren. Met als doel: hen bewust maken van hun kansen in onder andere de IT-sector. Wij openden voor het eerst onze deuren op deze manier. Al eerder verzorgden we expeditiedagen. Maar dit keer lag de focus volledig op meiden. En met succes!

Vrouwen kijkend naar de computer

DE MAN-VROUWVERHOUDING BIJ SPEYK

Chianne, onze CHRO, trapte de dag af met uiteraard een welkomstwoord en een blik achter de schermen op ons kantoor in Veenendaal (neem hier zelf een kijkje!). Na een rondleiding, vertelde ze over haar rol als Chief Human Resources Officer en deelde ze de kernwaarden waar zij zich dagelijks voor inzet als het gaat om het welzijn van mensen. Namelijk jezelf kunnen zijn én fouten mogen maken. Ook gaf ze aan wat de man-vrouwverhouding bij SPEYK is. Sinds onze start, zo’n 23 jaar geleden, zijn we met 75 mensen waarvan 17 vrouwen. Door de verschillende rollen van deze vrouwen te benoemen, toonde Chianne dat een IT-bedrijf meer is dan alleen de techniek.

IN DE KRANT

Het bezoek van de meiden van het praktijkonderwijs van het Perron aan SPEYK is niet onopgemerkt gebleven. De regionale krant de Rijnpost van Veenendaal en omstreken heeft een leuk artikel gepubliceerd.

Lees het krantenartikel

SAMENWERKEN AAN ONLINE BEWUSTZIJN

Een roze (😉) draad door deze Girls’ Day was het creëren van online bewustzijn. Jessica, Teamlead Marketing, nam de dames mee in de wondere wereld van onder andere social media en welke sporen je achterlaat. Wie ben jij online? Welk verhaal deel je online? En wat gebeurt er met dat verhaal? Vervolgens gingen de meiden aan de slag met het vormgeven van een flyer om hun leeftijdgenoten bewust te maken van hun online gedrag. Leerling Milou deelde haar mooie creatie met de groep.

 

Ook kwam het onderwerp veilig online werken aan bod. Katja, strategisch onderwijs adviseur, liet aan de hand van verschillende voorbeelden zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw gegevens en informatie waar je mee werkt, achter slot en grendel houdt. Wat voor gevolgen kan het hebben als je jouw scherm niet vergrendeld? Vervolgens bedachten de leerlingen een filmpje om klasgenoten te leren hoe je je scherm makkelijk vergrendeld en te delen waarom dit zo belangrijk is.

Vrouw met poster in haar hand

Een mooie belevenis

Na dit ochtendvullend programma, hebben we samen genoten van een heerlijke lunch van Ies in ons restaurant. Zowel Jessica als Katja was trots op de uitwerking van de opdrachten en visie van de meiden op hun online ik.

Ook de leerlingen zelf gaven aan te hebben genoten van de ochtend. Het was best lastig om te beginnen en vanuit niets iets te maken. Alleen dit proces ervaren was al een belevenis voor zowel de leerlingen, docenten als betrokken SPEYK-ers. Door de juiste stappen te volgen en te zetten – samen brainstormen, individueel te gaan schetsen/schrijven, te overleggen, hulp durven te vragen en overgaan op het creëren / ‘maken’ – werden we verrast met mooie filmpjes en brochure designs.

 

WAARDEVOL KIJKJE IN DE KEUKEN

Een kijkje in de keuken van een bedrijf waar je niet snel aan denkt als jonge meid, zorgde voor meer besef van toekomstige mogelijkheden. In de praktijk het reilen en zeilen beleven in een écht bedrijf is ontzettend waardevol. Ook de docenten waren enthousiast. Uiteraard wij ook! We hopen hiermee in de toekomst deze dames terug te zien en de man-vrouwverhouding bij SPEYK nog meer op te schroeven! 

Geschreven door Lisanne van de Kuilen

Kom langs bij SPEYK!

Ook een keer een Expeditiedag organiseren voor jouw klas? Neem dan contact met me op. Ik bespreek graag de mogelijkheden met je! 

Contact
Vrouw in beeld