Als je streeft naar efficiënter en eenvoudiger werken aan innovatie binnen jouw school of organisatie, dan is Microsoft Copilot een krachtige tool om in te zetten. Je tilt bijvoorbeeld presentaties makkelijk naar een hoger niveau met deze AI-tool. Zo breng je nóg beter jouw boodschap over met je PowerPoint-presentatie. Wijzelf ervaren nu al de meerwaarde van Copilot in Powerpoint. En dit delen we uiteraard graag met jou!

WAAROM COPILOT IN POWERPOINT?

Of het nou voor een ouderavond is, waar je ouders van toekomstige leerlingen enthousiast wilt maken over jouw lessen. Of dat het gaat om een sterke presentatie over de diensten van jouw organisatie. Velen ervaren het als een grote, moeizame klus. Slide dupliceren, vormgeving aanpassen naar de huisstijl, mooie overgangen toevoegen… Laten we zeggen – het is niet ieders talent of hobby. Door de komst van Copilot kan iedereen nu een goede presentatie maken. Mooier, eenvoudiger, beter en sneller.

ONZE TOP 3 HANDIGE COPILOT FUNCTIES IN POWERPOINT

Vanaf eind april 2024 is de Nederlandse taal beschikbaar in Copilot en dit gaat écht het verschil maken. Op het moment dat ik dit schrijf, is de release van de Nederlandse taal dus erg dichtbij! Daarom bij deze alvast mijn top 3 van handige functies. Inclusief de uitleg hoe je hiermee omgaat. Zodoende kun je direct bij de release van start!

#1 BINNEN NO-TIME EEN PRESENTATIE VOOR JE NEUS

Ga achterover zitten en geef Copilot een onderwerp en de punten die je in je presentatie wilt bespreken. Even wachten… et voilà! Je hebt een conceptpresentatie waar je zelf verder aan kunt werken en finetunen indien nodig.

copilot maken powerpoint

Bedenk hoeveel tijd en frustratie je hiermee bespaart. Vaak kost het bepalen van de structuur van de onderwerpen net zoveel tijd als het maken van de slides zelf. 

Deze functie zal zeker een glimlach toveren op het gezicht van jou en jouw collega’s. Wij zijn er in ieder geval enthousiast over! Een bijkomend voordeel is dat jij je nóg beter kunt richten op de inhoud en het ontwerp van de presentatie, waardoor de kwaliteit ervan zal verbeteren.

#2 DIA’S MET GEMAK OP DE JUISTE PLEK

Bij het maken van een presentatie is het net alsof je een puzzel legt. Hoe krijg je die dia’s in de juiste volgorde of hoe maak je de juiste secties? Copilot gaat dit voor je regelen. Ben je het er niet mee eens? Je maakt het met één klik weer ongedaan.

copilot blog bewerken

Zo maak je gebruik van deze functie:

  • Activeer Copilot door op de knop op het lint te klikken en zie het Copilot-venster verschijnen aan de rechterkant.
  • Typ ‘Deze presentatie organiseren’ in het promptveld onderaan en klik op ‘Verzenden’.
  • Laat Copilot je presentatie netjes te verdelen in secties met handige sectiekoppen.
  • Niet tevreden?  Geen zorgen! Met een simpele klik op ‘Ongedaan maken’ in het lint begin je zo opnieuw.

#3 AUTOMATISCH SAMENVATTEN

Heb je een lange presentatie ontvangen en moet je snel tot de kern van de inhoud komen? Copilot kan in PowerPoint de presentatie lezen om zo een samenvatting met opsommingstekens te genereren. Je hebt binnen enkele seconden de belangrijkste punten op je beeldscherm. Dit levert je niet alleen tijdwinst op, maar ook ontzettend veel gemak!

Copilot blog begrijpen

Zo maak je gebruik van deze functie:

  • Klik op de Copilot-knop in het lint.
  • Het Copilot-venster opent aan de rechterkant van je scherm.
  • Typ ‘Deze presentatie samenvatten’ in het promptveld en verzend het.

Haal nog meer uit deze functie van Copilot

Copilot geeft referenties aan voor de informatie uit de presentatie. Wel zo handig! Ook kan het belangrijke dia’s tonen. Verder kun je om actie-items vragen, zodat je direct naar de taken gaat die Copilot heeft geïdentificeerd.

Ons vorige blog ‘4x digitaal gemak met Copilot in Outlook’ gemist? Je leest onder meer hoe Copilot kan bijdragen aan tijdwinst en digitaal gemak in Outlook.

WELKE VAARDIGHEDEN HEB JE NODIG VOOR HET OPTIMAAL GEBRUIK MAKEN VAN COPILOT?

Je merkt het misschien al, wij zijn ontzettend enthousiast! Copilot is een handige tool die je ondersteunt bij het bedenken van ideeën en het structureren van verhalen. Maar het blijft van belang om zelf creatief na te denken over hoe je jouw publiek het beste aanspreekt. Creativiteit is dus een belangrijke eigenschap die je moet hebben, als je Copolit wilt gebruiken. 

Daarnaast is doorzettingsvermogen belangrijk. Copilot reageert net zoals elke andere AI-tool op wat je invoert. Je zult dus aan de slag moeten met prompts en hoe je die het beste opbouwt, zodat je het gewenste resultaat krijgt. Betrek je collega’s hierbij, en ontdek samen wat voor jullie werkt. Bekijk hier alvast een aantal prompts.

Basiskennis over PowerPoint is daarnaast toch wel handig om te hebben. Ondanks dat Copilot je begeleidt, snap je de suggesties beter als je begrijpt waar Copilot het nou precies over heeft. Die suggesties kan je vervolgens aanpassen naar je eigen stijl. 

DURF!

Tenslotte: sta open voor nieuwe technologische ontwikkelingen! Sta klaar om te experimenteren met de mogelijkheden van Copilot. Durf innovatief te denken, durf te proberen en durf nieuwe manieren te ontdekken om je presentaties te versterken. En anders heb je altijd nog die ‘Ongedaan maken’-knop.

“Aangezien Copilot vrij nieuw is, roept het veel vragen op. Logisch! Daarom verken ik in een aantal blogs Microsoft 365 Copilot met jou. 

Katja van Well
0
0
0
0
0