Apps maken? Daar heb je toch software ontwikkelaars voor nodig? Dan heb ik goed nieuws voor je: anno 2023 niet meer.
En dat is maar goed ook: de laatste jaren loopt het tekort aan software ontwikkelaars alleen maar verder op.
In recent onderzoek wordt geschat dat het tekort van 1,4 miljoen fte in 2021 gaat oplopen tot een tekort van 4 miljoen fte in 2025 .

Het is daarom niet voor niets dat bedrijven als Salesforce en Microsoft al een paar jaar aan de weg timmeren met hun low-code applicatie platforms (LCAP). Het doel? Mensen als jij en ik in staat stellen om zelf een app te maken, zonder dat daar het gebruik van code of programmeervaardigheden bij komen kijken. Developers blijven natuurlijk nodig: een compleet ERP systeem ontwikkelen laten we nog steeds over aan professionals. Willen we echter een minder complex proces automatiseren, dan wordt ons leven een stuk makkelijker gemaakt.

vOORBEELD APP

EEN VOORBEELD

Zie bijvoorbeeld de app in de afbeelding links. Het is een eenvoudige app om het indienen en verwerken van ideeën van medewerkers te regelen. Het is een voorbeeld van een app die je in 1 of 2 dagen zélf kunt bouwen. 

Mijn collega Jessica schreef in februari al een blog over de digitale trend ‘hyperautomation’ waarin ze uitlegt hoe dit iedereen kan helpen die voor zijn dagelijks werk digitaal bezig is. In deze blogreeks wil ik laten zien dat het ook echt heel eenvoudig is om met deze trend aan de slag te gaan, en welk gereedschap je hierbij kunt gebruiken: een low-code applicatie platform. 

LOW-CODE? NO-CODE?

Voordat je denkt dat het hier weer gaat om wat ronkende kantoortaal, dat valt mee. Het is de benaming voor een categorie slimme applicaties waarmee je werk kunt verzetten waar je voorheen een software developer voor nodig had. Letterlijk dus met weinig of geen software code.

 

 

JE HEBT HET AL IN HUIS!

Het mooie is dat je (misschien wel zonder het te weten) deze tools waarschijnlijk al lang ter beschikking hebt. Veel ondernemingen maken namelijk gebruik van een cloudplatform voor hun Office tools. Een bekende naam daarin is Microsoft 365, de cloudsuite met daarin onder andere Outlook, Teams, OneDrive, Word en Excel.

Wat veel mensen niet weten is dat je met een zakelijke licentie voor Microsoft 365 automatisch óók toegang hebt tot Power Apps en Power Automate, twee heel krachtige low/no code apps. Heb je dus een zakelijke licentie voor Microsoft 365, dan kun je hier vandaag nog aan de slag. Zonder iets aan te schaffen en zonder iets te installeren.

WAAROM POWER APPS EN POWER AUTOMATE

Er zijn nog veel meer low code platforms waarin je processen kunt automatiseren, maar in deze blogreeks focussen we ons op Power Apps en Power Automate om 3 redenen:

  • De eerste reden noemden we net al: veel bedrijven maken al gebruik van Microsoft 365, waarbij het Power Platform onderdeel is van de licentie. Je kunt zo aan de slag.
  • Daarnaast is er logischerwijs de integratie met andere onderdelen van Microsoft 365: door middel van workflows en apps verbind je eenvoudig data uit je e-mail in Outlook, bestanden uit OneDrive, Teams of SharePoint.
  • Tenslotte is het Power Platform ook heel compleet, het zit bomvol handige functies: in Gartners bekende Magic Quadrant’ wordt Microsoft niet voor niets aangeduid als leider.
Magic Quadrant

BLIJF ONS VOLGEN VOOR MEER INSPIRATIE OVER HET MICROSOFT POWER PLATFORM

De komende weken nemen wij je mee in de wereld van het Power Platform. Alles rondom procesoptimalisatie komt aan bod. Dus staat dit bij jou hoog op de planning? Houd onze socials dan in de gaten en of meld je aan voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk staan we je ook graag persoonlijk te woord! 

Wist je dat ik samen met Sven workshops geef voor beginners en gevorderden om apps te leren bouwen met behulp van het Microsoft Power Platform? Door hiermee te ‘spelen’ doe je veel kennis op van de mogelijkheden. Zodoende kan je het optimaliseren en automatiseren van werkprocessen versnellen. De positieve impact is direct merkbaar op de werkvloer en in de klas. Op 29 juni geven we voor mensen uit het onderwijs een workshop ‘Hoe bouw je een app?’ voor beginners. Klik hier voor meer info. 

 

             Jan-Pieter Verolme
             Microsoft Power Platform Specialist

Jan-Pieter
0
0
0
0
0