Wekelijks lezen we berichten in het nieuws over cyberaanvallen en hacks. De grote organisaties halen vaak het nieuws vanwege hun bekendheid en de maatschappelijke impact. Dit betekent zeker niet dat jij overgeslagen wordt. Zeker niet zelfs. Juist vanwege de pandemie en snelle ingebruikname van functies als videobellen zijn er meer veiligheidslekken ontstaan bij veel organisaties. Er was minder focus op veiligheid en meer aandacht voor continuïteit van werkzaamheden. Begrijpelijk, maar dit gaf een langere periode vrij spel aan hackers. Iedere dag wachten is een dag te lang dus begin vandaag met de focus op de ICT beveiliging van jouw organisatie. Wij helpen je een handje.

Ton aan inspiratie voor hackers

Corona is niet enkel slecht nieuws voor onze gezondheid en de economie. De pandemie levert ook hackers een ton aan inspiratie op om onze computers te infecteren, om mensen geld te ontfutselen en onze privacy te schenden.

In het begin van 2020 leekt het er nog op dat het ‘business as usual’ zou zijn, met de ransomware-aanvallen op de universiteit van Maastricht en het Belgische bedrijf Picanol. Iedereen ging online werken, mensen gingen bijvoorbeeld Zoom gebruiken en we zagen dat die videobedrijven daar eigenlijk niet op voorbereid waren. Zoom-id’s waren zichtbaar, de gesprekken waren niet versleuteld, je had geen wachtwoord nodig om aan een vergadering deel te nemen etc.

Voldoen jouw leveranciers en technologie aan de maatstaven die vandaag nodig zijn?

Word jij door jouw ICT partner of interne ICT-ers goed geïnformeerd en veranderen jullie qua beveiliging mee met de tijd?

De dagelijkse ontwikkelingen geven maar weer eens aan hoe ook onderhevig onze werkprocessen en organisatie zijn aan veranderingen. Eén check in de 2 jaar is niet meer voldoende. Regelmatige check-ups zijn nodig om je goed te kunnen wapenen tegen nieuwe risico’s.

Dit zijn de 10 vragen om te bepalen waar jij staat qua ICT beveiliging

Ga de volgende vragen eens na met de verantwoordelijke voor ICT beveiliging van jouw organisatie of jullie ICT partner:

1. Welke mensen, systemen en informatie zijn onmisbaar voor mijn organisatie?
2. Welke gevaren loopt mijn organisatie?

3. Wat zijn de gevolgen van mogelijke incidenten?
4. Hoe is jouw huidige security geregeld?
5. Heb je een security beleid?
6. Wie heeft waartoe toegang in jouw organisatie?
7. Wie betreedt jouw digitale terrein?
8. Hoe beperk je schade en impact van een incident?
9. Hoe bewust zijn jouw medewerkers?
10. Risico’s veranderen. Verandert jouw beveiliging ook mee?

Kan je eenvoudig en snel antwoord geven op deze vragen en is dit goed vastgelegd, dan zal je op de goede weg zijn. Heb je moeite met het beantwoorden van deze vragen? Dan is het tijd voor actie. Begin bij het begin en betrek mensen die je kunnen ondersteunen en begeleiden in dit proces. 

Vliegende security start maken?

De security specialisten van SPEYK zijn dagelijks met security vraagstukken bezig en willen jou dolgraag ondersteunen in het veiliger maken en veilig blijven van jouw organisatie.

Wil jij verder spreken over Enterprise Security voor jouw bedrijf of school? Wij helpen je graag om jouw organisatie veilig te maken en vooral te houden. 

Bron: www.computable.nl

Geschreven door: 

Jessica Blijleven

Teamlead Marketing & Communicatie

jessica@speyk.nl

 

Persoonlijk bijpraten?
0
0
0
0
0