Helaas blijft het voorkomen dat bedrijven en organisaties worden geraakt door ransomware. Ransomware is een vorm van malware die je bestanden gevangen houdt. Door het aanklikken of openen van besmette content kan een systeem of netwerk al geraakt zijn. Dit probleem is vaak alleen op te lossen door de aanvallers geld te betalen. In dit blog volgen een aantal tips waarmee jij je kunt beschermen tegen aanvallen van ransomware.

1. Zorg dat je antivirus bescherming up-to-date blijft

Het klinkt als simpel onderhoud, maar veel mensen blijven het vergeten. Regelmatig je antivirus bijwerken. Helaas gaat een antivirus het probleem niet helemaal oplossen. Ze zijn namelijk gebaseerd op bekende virussen, dus nieuwe type virussen kunnen er toch doorheen gaan. Maar je wilt niet geraakt worden door bekende ransomware. Goede bescherming tegen malware door middel van een antivirus zorgt voor een goede basisbeveiliging.

2. Patching

Ook dit lijkt redelijk logisch om te doen, maar doordat veel bedrijven wereldwijd hun patching niet in orde hadden kon WannaCry in 2017 toeslaan in zeer grote mate. Medewerkers kunnen het tijdsverspilling en storend vinden om hun applicaties regelmatig te updaten, toch is het nodig om bugs en zwakheden in het systeem te verhelpen.

Digital image of woman's eye. Security concept-balk

3. Opleiden personeel

De awareness bij je personeel is cruciaal. Je kunt een beveiligingscursus opstellen zodat het personeel op de hoogte is van potentiële cyberaanvallen. Het is belangrijk dat zij zich regelmatig afvragen: ken ik deze afzender? Heb ik dit product besteld? Is het veilig om deze link aan te klikken?

4. Filter email servers

WannaCry gebruikte een NSA tool om in te breken in netwerken, maar de meeste ransomware criminelen gebruiken simpelere technieken om te infiltreren. Een van de meest gebruikelijke manieren is via emailcampagnes. Je kunt voorkomen dat een medewerker per ongeluk op een besmette link klikt door een goed emailfilter te gebruiken. Hiermee voorkom je dat een verkeerde email in de inbox terecht komt.

5. Limiteer toegang tot belangrijke bedrijfsdata

Zorg dat niet al je medewerkers toegang hebben tot belangrijke gegevens en hierdoor jouw data in gevaar kunnen brengen.

6. Ook cloud applicaties moet je beveiligen

Hierboven bespraken we email en web bedreigingen, maar een belangrijk kanaal waar malware zich ook op richt is de cloud. Cloudapplicaties hebben veel voordelen, maar dragen ook kwetsbaarheden met zich mee. De gemiddelde organisatie gebruikt meer dan 100 cloud apps en slechts een kleine fout in één van deze apps kan al een ingang zijn voor malware. Organisaties moeten hun cloud apps goed controleren en hetzelfde behandelen zoals zij email behandelen door regelmatig te scannen voor malware en snel handelen bij dreigingen.

Wij hebben ICT experts in huis om jou te helpen bij de beveiliging van jouw netwerk. Heb je vragen of opmerkingen rond ransomware en de juiste beveiliging? Wij helpen je graag verder. 

0
0
0
0
0