ICT en data is vandaag de dag overal, ook in het onderwijs. De snelheid en complexiteit van technologische ontwikkelingen maken het soms lastig om grip te houden op de data die je verzamelt. Denk aan toetsen die we afnemen in een digitale leeromgeving, digitale dossiers die we opslaan in de schooladministratie, het samenwerken in Teams, OneDrive en SharePoint. Kortom: een verzameling aan data, maar hoe gaan we hier veilig en verantwoord mee om? Het Varendonck College heeft een belangrijke stap gezet, door zelf daadwerkelijk regie te pakken op de wijze waarop zij willen omgaan met hun data. Daarnaast hebben ze de nodige extra veiligheidsmaatregelen genomen aangaande hun data in de publieke clouddienst Microsoft 365. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder! 

Het Varendonck College

Het Varendonck College is een brede scholengemeenschap, gevestigd in Asten en Someren, waar leerlingen kunnen kiezen uit alle bestaande typen regulier voortgezet onderwijs: praktijkonderwijs, VMBO met en zonder leerwegondersteuning, HAVO, Technasium en VWO inclusief tweetalig gymnasium en atheneum. Voor elk wat wils! Ze willen een school zijn waar zowel leerlingen als medewerkers met veel plezier naar toe gaan. Een veilig en prettig leef- en werkklimaat staan daarom permanent hoog in het vaandel van de school. 

Varendonck College

Aanleiding samenwerking met SPEYK

ICT is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Ook bij het Varendonck College zijn ze zich bewust van het feit dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. Regie op data is een harde noodzaak. Met een groeiende ICT-afhankelijkheid nemen privacy- en veiligheidsrisico’s toe. Cyberaanvallen liggen op de loer en om tot een veilig en prettig leef- en werkklimaat te komen moet je als school en ICT-afdeling aan de bak. Dit leidde tot een eerste gesprek tussen Theo van der Putten, Hoofd Systeembeheer bij het Varendonck College, en SPEYK.   

Het Varendonck College werkte al met een Microsoft 365 werkomgeving. Microsoft biedt standaard geen backup van de data in Microsoft 365 aan. Slechts een retentie van maximaal 93 dagen, dit terwijl het Varendonck College steeds meer belangrijke medewerkerdata opslaat in Microsoft 365. Daar zitten bestanden tussen die vaak langere tijd moeten worden bewaard. Al dan niet gevoed vanuit wet- en regelgeving. Op het proces van veilig stellen van deze data wil het Varendonck College zelf grip houden en de regie over voeren. Mocht bijvoorbeeld een bestand na een jaar per ongelijk zijn verwijderd, dan kan deze eenvoudig door de ICT-medewerker van de school worden teruggehaald uit de back-up, door deze terug te zetten op de plek waar het originele bestand stond.

Ransomware

Tevens willen ze beschermd zijn tegen ransomware aanvallen. Sophos, speler in next-generation cybersecurity, heeft een nieuw sectoraal onderzoeksrapport gepubliceerd: The State of Ransomware in Education 2022. Uit dit rapport blijkt dat onderwijsinstellingen – zowel in het hoger als het middelbaar en lager onderwijs – steeds vaker getroffen worden door ransomware: in 2021 werd 60% aangevallen, in vergelijking met 44% in 2020. Het is belangrijk dat je als school de nodige stappen neemt om een ransomware aanval te voorkomen. Iets wat het Varendonck College maar al te goed begrijpt.

Pak de regie op data door een Cloud to Cloud backup

Uit de gesprekken die we voerden met Theo kwam het advies om te gaan werken met de Cloud to Cloud back-up van AvePoint met unlimited storage (in Azure) en unlimited retentie. De Consultant van SPEYK, heeft in overleg met de ICT-medewerker van de school de Cloud to Cloud backupvoorziening gekoppeld en ingericht op de Microsoft 365 werkomgeving van het Varendonck College. Hierbij is de inrichting afgestemd op de wijze hoe de school wenst om te gaan met hun data.

Belangrijke stappen zijn gezet

Het Varendonck College heeft hiermee een belangrijke stap gezet en neemt de regie op data weer terug in eigen handen. Als SPEYK zijn we blij dat steeds meer scholen inzien dat het belangrijk is stappen te zetten op het gebied van databeheer. Hoewel scholen en schoolbesturen de verantwoordelijkheid hebben om goed onderwijs veilig mogelijk te maken, leggen zij niet altijd vanzelfsprekend de link met de rol van ICT hierbij. Toch is dit van cruciaal belang om je leerlingen én medewerkers een veilig leef- en werkklimaat te bieden.

Wil je meer weten over de Cloud to Cloud backupvoorziening? Bekijk dan eens onze brochure of neem contact op met Jeroen van Ree, CTO bij SPEYK. We helpen je graag, om zo samen tot een digitaal veilige leer- en werkomgeving te komen!

 

Kennismaken?

Download hier de brochure Microsoft 365 Cloud Backup.

0
0
0
0
0