Als je deze functie binnen vergaderingen of online lessen nog niet hebt gebruikt dan zou je dat nu écht moeten gaan proberen. Niet altijd natuurlijk. Wij weten als geen ander dat het ook soms gewoon fijn is om tijdens een fysiek overleg een bord of flip-over te gebruiken, maar er zijn veel momenten op een werk/schooldag, waar de digitale variant veel handiger is! Ik heb het over Microsoft Teams Whiteboard. Het maakt je werk op verschillende vlakken makkelijker en efficiënter. Lees je mee?

Stel, je wilt een lesplan maken met een collega of je wilt als ICT coördinator een brainstormsessie houden voor een nieuw ICT project op school. Juist dan is het Microsoft Teams Whiteboard ontzettend handig. Waarom?

1. Tijdwinst, je hebt direct de informatie die je gaat bespreken digitaal geborgd.


2. Het Whiteboard biedt leuke mogelijkheden voor interactie en feedback, die niet alleen tijdens maar ook na je overleg gedeeld kunnen worden.


3. Je zult meer output krijgen omdat je eenvoudig kunt samenwerken in één Whiteboard en je kan gebruik maken van de handige sjablonen die in deze tool zitten! 

Een lesplan fysiek bespreken met behulp van Teams Whiteboard?

We gaan uit van het scenario dat je samen met de sectie Nederlands centraal een lesplan voorbereid. Je komt fysiek (digitaal kan natuurlijk ook) samen en opent de vergadering in Teams, en dan?

1. Klik in de vergadering op de Inhoud delen knop, het vierkantje met pijl omhoog.

2. Kies onderin voor Microsoft Whiteboard. Even geduld, want jouw whiteboard moet even laden en verschijnt daarna vanzelf.

Op deze manier begin je met een blanco Whiteboard en kan je gaan brainstormen, schrijven en tekenen.


Zet de Whiteboard klaar vóór je overleg, handig!

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus je kunt jouw whiteboard ook klaarzetten inclusief juiste sjabloon en informatie. Dit doe je zo:

1. Open via de vergadering via de Teams Agenda

2. Klik op de twee pijltjes

3. Je ziet boven in je taakbalk Whiteboard staan

4. Klik op Whiteboard om deze te openen en je kunt aan de slag om deze voor te bereiden.

Er zijn veel sjablonen beschikbaar voor verschillende doeleinden, als rapportages, brainstormen etc.

Handige hulpmiddelen voor meer interactie én tijdwinst!

Je maakt niet alleen notities of tekent iets uit, maar je hebt ook de mogelijkheid om vaste vormen toe te voegen (iconen of afbeeldingen). Zo zorg je ervoor dat je al jouw ideeën kan uitwerken en ook direct visueel kunt versterken.

Vanaf nu zijn er ook templates beschikbaar welke je kan gebruiken en alvast klaar kunt zetten! Denk bijvoorbeeld aan het plakken van notities onder een bepaald onderwerp om te brainstormen.  Of een kant en klaar lesplan. Jij hoeft het wiel dus niet meer uit te vinden. Je kunt direct aan de gang met het delen van jouw ideeën. Handig detail: iedereen in de vergadering kan hier tegelijkertijd in werken én erna verder uitwerken.


Wist je dat je ook je fysieke whiteboard kunt delen in een online overleg of les?

Wanneer je aan een online overleg deelneemt is het ook is het mogelijk om informatie op een andere manier te delen dan via je beeldscherm, namelijk via jouw camera. Inhoud delen van jouw camera geeft je de optie om een fysiek whiteboard te integreren in de online vergadering door middel van kunstmatige intelligentie (AI). Ook is het mogelijk om een document te delen via een camera of een livevideo realtime te delen. Hoe?

1. Ga naar inhoud delen en ga naar inhoud van camera. Je krijgt dan drie opties.

2.  Druk op delen. Nu kun je gaan schrijven op het bord en zodra de camera iets op het board detecteert, zal hij het op de voorgrond zetten. Jij kunt vervolgens gewoon blijven schrijven en de andere deelnemers, bijvoorbeeld leeringen, zien precies wat er op het board staat.

Samen werken naar duurzaam en modern onderwijs

Wij bieden al meer dan 20 jaar ICT met de beste digitale beleving aan scholen en besturen. Mensen en samenwerken zijn daarin de kracht, technologie faciliteert en persoonlijk advies en begeleiding maakt het échte verschil.

Meer dan 60 SPEYK-ers zetten hun passie, kennis en kunde dagelijks bij meer dan 700 scholen in met een vaste methodiek: Advies, roadmap, bouw en het belangrijkste: beleven! De beste digitale beleving maakt alles beter: de docent, het onderwijs en het kind van morgen. Dat is toch wat we met z’n allen willen?

Geschreven door: 

Jessica Blijleven

Teamlead Marketing

6
1
0
0
0