Als docent of I-coach in het voortgezet onderwijs, ben je voortdurend op zoek naar manieren om het leren te verbeteren en te personaliseren. Bij SPEYK zijn we enthousiast over de nieuwste ontwikkelingen van Microsoft, met name op het gebied van Artificial Intelligence (AI). Deze technische oplossingen werken subtiel op de achtergrond en bieden suggesties zonder opdringerig te zijn. Het mooie is dat je niet specifiek om hulp hoeft te vragen. De software biedt automatisch oplossingen op basis van bijvoorbeeld een opdracht, die je vervolgens naar wens kunt aanpassen. Dit maakt het gebruik van AI veel natuurlijker en intuïtiever voor docenten en leerlingen. 

WERK JE AL MET AI? JA!

Misschien heb je al eens gebruik gemaakt van deze tools zonder je bewust te zijn van de kracht van AI die erachter schuilt. Bijvoorbeeld, Microsoft Teams maakt gebruik van AI om rubrieken bij opdrachten aan te bieden of Microsoft Forms waarbij je AI gebruikt om automatisch quizzen te genereren. 

Als docent maak je ook wellicht al gebruik van Microsoft’s ‘Immersive Reader’, een tool die hulpmiddelen biedt om leesbegrip te verbeteren en tekst voor te lezen. Ook kunnen leerlingen profiteren van Microsoft’s ‘Math Solver’, die AI gebruikt om stapsgewijze oplossingen voor wiskundige problemen te bieden. Ook een voorbeeld van hoe je al onbewust gewend bent geraakt aan slimme technologie binnen jouw digitale werkplek.

NIEUWE ONTWIKKELINGEN, HOE BLIJF JIJ BIJ?

Recentelijk werden tijdens de Bett in Londen de nieuwste updates van Microsoft gedeeld. Een aantal SPEYK-ers, waaronder ikzelf, waren hier aanwezig.

Ook daar bleek maar weer opnieuw blijkt hoe krachtig AI is binnen de verschillende Microsoft-applicaties. Enkele belangrijke updates zijn onder andere: 

  Bett 2024 terugblik blog
  • Het toevoegen van rubrieken in Teams-opdrachten via AI-suggesties; 
  • Het genereren van instructies bij opdrachten in Teams; 
  • Het creëren van Classwork-modules in Teams; 
  • Het verminderen van achtergrondgeluid bij Reading Progress-opdrachten; 
  • Het genereren van unieke voorleesteksten op specifieke niveaus of met specifieke woorden; 
  • Het genereren van vragen bij unieke leesteksten binnen Reading Coach; 
  • Het genereren van vragen bij Reflect; 
  • De ontwikkelingen van Speaker Progress; 
  • Alle data-inzichten met Insights. 

  Onze expertise teams nemen de ontwikkelingen onder de loep en maken de vertaalslag naar scholen – welke ontwikkelingen gaan het onderwijs in Nederland ondersteunen in uitdagingen als de tekorten aan personeel of terugloop in leerlingen. Hoe gaan zij scholen ondersteunen in het optimaliseren van processen? Weet dat je voor dit soort vraagstukken en adviezen bij ons terecht kan. Onderstaand lees je meer over de updates en lessen die wij geleerd hebben op de Bett.

  TOEKOMST VAN HET ONDERWIJS: AI-GESTUURDE VERNIEUWING

  De toekomst van AI in het onderwijs ziet er veelbelovend uit. Met de voortdurende ontwikkeling van AI-technologieën kunnen we verwachten dat AI-tools steeds geavanceerder en nuttiger worden ingezet. Zo kan je aan de slag met vernieuwingen, waarbij AI je gaat ondersteunen. In veelal alle situaties zorgt dit vooral voor meer digitaal gemak voor de mensen op school en een kwaliteitsslag in de processen en uiteindelijk resultaten.

  ZELF ERVAREN EN BELEVEN?

  Het mooie is dat je vandaag nog kunt beginnen met het uitproberen van al deze AI-tools met een Microsoft 365 schoolaccount. Deze tools zijn beschikbaar om te gebruiken in de klas, zonder extra kosten, en helpen de werkdruk te verlagen of bieden leerlingen innovatieve opdrachten voor in de klas of in het als huiswerk. Heb je behoefte aan wat inspiratie? Volg SPEYK dan op LinkedIn. Wij delen hier kennis en sessies die alles te maken hebben met technologie en onderwijs.

  BLIJVEN AANSLUITEN DOOR SAMENWERKING

  Natuurlijk vergt het integreren van nieuwe technologieën tijd, vooral binnen een schoolomgeving. Maar door samen te werken en mogelijk de nodige ondersteuning te zoeken, kan jouw school optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden die Teams te bieden heeft. 

  MEER WETEN?

  Het is duidelijk dat de toepassing van AI in het onderwijs een spannende en snel evoluerende ruimte is. Bij SPEYK zijn we voortdurend bezig met het verkennen van nieuwe mogelijkheden en het anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. 

  Wil je meer weten over bovengenoemde toepassingen, wat AI voor jouw school kan betekenen of wil je een workshop volgen? 

  EERST MEER HOREN EN ZIEN OP ONS KENNISEVENT?

  Meld je dan aan voor ‘AI en Teams: Samen Sterker Onderwijs’

  Op dinsdag 9 april organiseren we een kennisevent over de mogelijkheden van AI in het onderwijs, Teams als DLO en nog veel meer. Wil je hierbij zijn? We zien je graag bij SPEYK!

  Katja van Well is blij met de nieuwe Reflect app

  BEWUST AAN DE SLAG MET TOEPASSINGEN

  Kun je dinsdag 9 april niet, maar wil je wel meer weten over wat AI of andere Microsoft toepassingen voor jouw school kunnen betekenen? Bekijk dan het workshopaanbod. Of neem contact met mij op. Ik denk graag met je mee. 

  Kasper Bodegom

  Strategisch Adviseur Onderwijs, SPEYK

  0
  0
  0
  0
  0