De ontwikkelingen bij Microsoft gaan als een speer en er zijn weer een aantal mooie nieuwe updates beschikbaar gesteld. Speciaal voor het onderwijs worden er regelmatig nieuwe tools ontwikkeld om leren eenvoudiger en slimmer te maken. Onze Teams expert Maarten de Boer heeft er een blog over geschreven. Lees snel verder!

Microsoft heeft onlangs de nieuwe ontwikkeling bekend gemaakt: Microsoft Viva. Het is vanaf april 2021 beschikbaar. Wij houden deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten en zullen ook bekijken hoe de oplossingen wel of geen meerwaarde kunnen betekenen binnen de onderwijs scenario’s. Bij deze alvast iets meer uitleg van wat er aan gaat komen:

Microsoft Viva

Viva komt voort uit de visie om altijd en overal productief te kunnen werken. Uitgangspunt hierin is dat wat we op locatie kunnen doen ook op afstand moeten kunnen doen met betrekking tot communicatie, kennis, leren en inzicht. Hierbij is een belangrijk aandachtspunt het welzijn en ontwikkeling van de gebruikers.

Viva bestaat uit vier onderdelen welke zich als volgt kenmerken:

 • Connections: een digitale plek waarin alles samenkomt, in praktijk ook wel een hub genoemd. Denk hierbij aan een scenario zoals het intranet.
 • Insights: inzicht in hoe het met je gaat. Inzicht in werk – privé balans, maar ook inzicht in bijvoorbeeld hoe de samenwerking binnen een team verloopt.
 • Topics: het samenbrengen van informatie binnen de organisatie op basis van Artificial Intelligence.
 • Learning: dit is een oplossing waarbij vanuit een centraal punt de decentraal georganiseerde lesmaterialen worden gepresenteerd. Dit kunnen lesmaterialen uit meerdere bronnen zijn. Learning wordt binnen Microsoft Teams als app beschikbaar gesteld. 

Deze ontwikkelingen laten ook zien waar Microsoft de focus op legt. We zien Teams zich ontwikkelen van samenwerking – en communicatie app naar een platform waarin o.a. gebruikersontwikkeling en andere scenario’s aan worden toegevoegd. Zoals aangegeven houden we de ontwikkelingen in de gaten en zullen we zodra er meer bekend wordt ook gaan bepalen hoe deze ontwikkelingen zich verhouden tot in gebruik zijnde oplossingen. Wordt vervolgd!

Microsoft Teams

En als we het toch over Teams hebben is onderstaand een greep uit de ontwikkelingen opgenomen die binnen nu en het volgende kwartaal worden uitgerold en daarmee voor jullie beschikbaar gaan komen:

 • Multi Window chat: de mogelijkheid om een chat met iemand in een separaat venster te openen.
 • Transcriptie: de mogelijkheid om een transcript te laten maken van wat en door wie wat gezegd wordt tijdens een Teams afspraak. Dit transcript bestand zal na de afspraak beschikbaar komen in de chat van de afspraak. Nederlands is nu nog niet aanwezig, maar zal op termijn wel volgen.
 • Data Loss prevention: Preventie van gegevensverlies komt ook beschikbaar voor chats in Teams. Alles met als doel te voorkomen dat er gevoelige informatie wordt gedeeld waar dat bij voorkeur niet plaats zou moeten vinden.
 • Nu vergaderen: deze optie komt beschikbaar in de Windows Outlook agenda zodat je vanuit daar direct een vergadering kan starten.
 • Vergader instellingen voor grote groepen: in Windows Outlook wordt het mogelijk om direct al de vergader instellingen goed in te stellen voor vergaderingen van 40 of meer deelnemers.
 • Polls: optimalisatie van de mogelijkheid om polls in een Teams vergadering op te nemen, waarbij het mogelijk is voor gasten om hierop te stemmen en waarbij de mobiele weergave geoptimaliseerd wordt.

Zoals jullie weten is het ontwikkelen van nieuwe – en het optimaliseren van bestaande functionaliteiten een continu proces bij Microsoft. Naast bovenstaand benoemde ontwikkelingen zijn er nog veel meer ontwikkelingen gaande die mogelijk op langere termijn beschikbaar gaan komen. Echter in welke vorm dat precies zal zijn daar hebben we nu nog geen zicht op. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

 • Optimalisatie van de aanwezigheidslijst in Teams
 • Overzicht van alle gedistribueerde opdrachten en de bijbehorende deadlines in de Teams agenda.
 • Docent/leerkracht en leerlingen krijgen een notificatie zodra een nieuwe pagina in het klas Notebook wordt gedistribueerd.
 • De mogelijkheid om de camera voor alle deelnemers aan een online vergadering vooraf of tijdens de vergadering uit – of in te schakelen.

Haal alles uit jouw Teams en maak gebruik van deze nieuwe updates. Zo wordt de gebruikerservaring voor jouw collega’s, leerlingen en voor jezelf alleen maar beter. Wil je meer weten over de beste mogelijkheden van Teams voor jouw onderwijsinstelling? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.

Geschreven door: 

Maarten de Boer

Adoptie & Governance lead

m.deboer@speyk.nl

 

Persoonlijk bijpraten?
2
0
0
1
0